U svakog radnika Fijata uložili smo 500.000 €, a sad ostaju bez posla  

Glavni i odgovorni urednik NIN-a Milan Ćulibrk ocenio je u Novom danu TV N1 da su pregovori o budućnosti radnika Fijata u Kragujevcu počeli prekasno, i da je država kao trećinski vlasnik u toj fabrici, još pre pet godina morala da inicira razgovore o proizvodnji novog modela. Član radne grupe za radnike Fijata i predsednik Samostalnog sindikata u toj fabrici Saša Đorđević rekao je da pregovori traju dugo i da mu se čini da se vraćaju korak unazad.

Ni posle treće runde pregovora, rešenja za probleme u fabrici Fijat automobili Srbija nema, a urednik NIN-a Milan Ćulibrk ocenio je za N1 da se razgovori dešavaju prekasno.

„Da će se ovo desiti moglo se naslutiti pre pet godina, kada je situacija krenula nizbrdo i model 500L dostigao svoj vrhunac, a proizvodnja posle stalno padala“, podsetio je on.

Država je, kako je rekao, tada morala da pokrene razgovore o proizvodnji novog modela, jer automobili se, dodao je Ćulibrk, danas izgleda proizvode u svim Stelantisovim fabrikama, osim u Kragujevcu.

Urednik NIN-a ukazao je i na to da je u aprilu najavljena proizvodnja novog električnog vozila u Kragujevcu, tzv. „strujadina“, a država je pritom najavila 48 miliona evra novih subvencija.

Ćulibrk je upitao kako je moguće da član Upravnog udbora Fijat Krajsler automobila Srbija nije znao da će 1.500 radnika istovremeno biti proglašeno za višak.

Podsetio je i da se procenjuje da je država kroz subvencije i ostala davanja, u kragujevački Fijat dosad uložila oko milijardu evra.

„Zamislite imate 2.000 radnika, a s druge strane, milijardu evra javnog novca – mi smo za svakog zaposlenog uložili pola miliona evra da bi oni sad ostali bez posla“, istakao je Ćulibrk.

Upitao je i ko će radnicima da plati otpremnine i druge troškove, i da li će se za dve godine, ukoliko Stelantis zaista otpočne proizvodnju novog modela u Kragujevcu i ponovo zaposli 1.000 ljudi, to računati kao nova radna mesta za koja će opet država dati subvencije.

Govoreći o ponudi radnicima u Kragujevcu da u naredne dve godine rade u fabrici u Slovačkoj, Ćulibrk je rekao da tu i dalje postoji mnogo otvorenih pitanja da bi se o njima razgovaralo u „minut do 12“, poput toga ko će snositi troškove lečenja ukoliko se radnici razbole. Ukazao je i da će radnici iz Kragujevca od zarade u Slovačko koja bi, kako je najavljeno, trebalo da iznosi oko 900 evra mesečno, morati da plaćaju troškove smeštaja, hrane i prevoza.

Podeli
Updated: јун 22, 2022 — 5:24 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *