Ukidanja uredbe je PREVARA: Vraćaju Rio Tinto posle izbora!

Ukidanje Prostornog plana Jadar učinjeno je na pravno neispravan način. Vladi Republike Srbije smo, zajedno sa zahtevom za zabranu istraživanja i ekpolatacije bora i litijuma, ukazali na tačan pravni put kako staviti van snage navedenu Uredbu, izjavio je Savo Manojlović, predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUZ) i direktor kampanje „Kreni-Promeni“.

„Na ovaj način, Vlada Republike Srbije omogućava Rio Tintu da sutra odluku o ukidanju ospori i reaktivira prostorni plan. Istovremeno, bez pravnog osnova pojačava se pravna argumentacija Rio Tinta kada bude tužio Srbiju za odštetu. Vlada ovim direktno radi protiv interesa Srbije.

U dopisu smo jasno naveli da pre stavljanja van snage od strane Vlade, ministarstvo za zaštitu životne sredine mora da ukine saglasnost na Izveštaj o strateškom uticaju Prostornog plana, zbog nezakonitosti. U dopisu smo naveli tačne razoge tih nepravilnosti, na osnovu kojih je moguće izraditi pravno valjano obrazloženje“, naveo je on, prenosi „Kreni-Promeni“.

Manojlović je istakao da je druga bitna stvar uvođenje zabrane istraživanja i ekspolatacije litijuma i bora kroz zakonske izmene, čime se, kako kaže, ekološki štetno rudarenje zabranjuje na nivou cele Srbije.

„Očigledno je da je moratorijumom od jedne godine, koji je predlagao predsednik Vučić i ovim neispravnim ukidanjem uredbe, trebalo da se projekat stopira do izbora. To objašnjava i odbijanje premijerke da javno garantuje bezbednost volonterima koji će skupljati narodnu inicijativu, kao i odlučivanje o narodnoj inicijativi pre izbora. U četvrtak u 19h zakazujemo novi protest – ‘Srbija nije na prodaju’, ispred Predsedništva. Ostaju dva uslova – ukidanje uredbe na pravno ispravan i uvođenje zabrane za rudarenje bora i litijuma“, rekao je Savo Manojlović.

Navodi se da je UZUZ takođe spreman da Vladi Srbije besplatno ponudi pomoć oko sastavljanja obrazloženja i načina otklanjanja svih nepravilnosti.

„Vladi je takođe predat predlog kako treba da glasi novi član 4a Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, kojim se zabranjuje istraživanje i ekpolatacija bora i litijuma“, zaključeno je u saopštenju.

Podsetimo se na nedavnu neistinu predsednika.

Podeli
Updated: јануар 23, 2022 — 7:41 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *