Ukoliko uvedemo sankcije Rusiji, dobićemo tri puta skuplji gas, a od Zapada POHVALU

Nemačka će uprkos sukobu u Ukrajini pritiskati Srbiju da napravi otklon od Moskve, jer je njoj i zapadnim zemljama cilj da izoluju Rusiju od Evrope. Ukoliko Beograd uvede sankcije Rusiji dobiće najverovatnije samo pohvalu, možda još neki klaster ali i veću cenu gasa kao i rusko „spasibo za družbu“, smatra politički analitičar Dejan Vuk Stanković za Sputnjik.

Na Zapadu dobro znaju da dobrodošlicu Putinu mogu da ukažu građani u Beogradu i njima je stalo da mi budemo u grupi onih država koje su Putinu rekle „ne“, otuda i pritisak da Srbija uvede Rusiji sankcije.

„Znaju Nemci da mi ako uvedemo sankcije Moskvi, nećemo napraviti nikakvu ekonomsku štetu ruskoj privredi, već ćemo napraviti svojoj. Staviće nas na distancu, u grupu država u kojoj su Crna Gora i Hrvatska i odrediće nam tri puta veću cenu gasa. Naši potencijali da tu cenu dobijemo bez Rusa su nikakvi, dakle, plaćaćemo skuplje, a to onda generiše inflaciju koja kvari sve ekonomske planove. Onda bismo samo imali nezadovoljne građane, zarad toga što neko simbolički želi da se Srbija distancira od Rusije“, kaže sagovornik Sputnjika..

Uvođenjem sankcija Rusiji napravili bismo štetu i svojoj spoljnopolitičkoj orjentaciji, jer se sankcije odnose na otvorena lokalna i regionalna pitanja. Šta god mi mislili, dodaje Stanković, Rusija ima mogućnost da bude neka podrška Srbiji u odnosu na Kosovo, za razliku od Nemačke koja od nas traži da prihvatimo da je Kosovo nezavisno, što traže i Sjedinjene Države.

„Zapad želi da njihovu viziju Srbija pretvori u novu geopolitičku stvarnost. Berlin i Vašington smatraju da treba ukinuti Republiku Srpsku i prebaciti Bosnu i Hercegovinu u neki novi režim kako bi bila funkcionalna federacija, a multietnička demokratija sa dominacijom bosanskih muslimana. Rusija se, međutim, zalaže za opstanak Republike Srpske tako da bi sankcijama Rusiji, Srbija racionalno izgubila tlo pod nogama,“ rekao je on.

Ukoliko sukob u Ukrajini potraje, ističe naš sagovornik, država Srbija će imati veliki problem, jer smo okruženi zemljama koje gravitiraju ka Evropskoj uniji i NATO-u, a sve one kao deo političkog života imaju vrlo agresivne nacionalizme koji određuju sebe kao antisrpske.

Naši rivali na globalnoj sceni, velike sile, biće rado njihovi pokrovitelji ukoliko u političkom smislu ne slome Srbiju da i ona postane zemlja koja će slediti njihovu logiku, kaže Stanković.

„Ne bi bilo ovog danas u Crnoj Gori niti divljanja Bakira Izetbegovića da nema nekog prećutnog dogovora da se disciplinuju Srbi. Pošto je Balkan mesto večito neraščišćenih računa onda se lako aktiviraju antisrpske matrice gde god zađete“, objašnjava naš sagovornik.

S obzirom na uzavrele strasti u evropskim metropolama, a posebno u Vašingtonu, ići će se šestom brzinom u sukob sa ciljem da se Putin pomete i da se posle ukrajinskog sukoba Rusija formatira na nivo regionalne sile kako je govorio Barak Obama, ističe Stanković.

On se boji da se američka administracija vraća u ratobornu retoriku. U svemu tome nastradaće Evropa ali i SAD, jer oni kao da kroz ovo traže kompenzaciju za neuspehe u Siriji, Avganistanu i Iraku. Zbog te njihove pomame, naš sagovornik strahuje i za budućnost Zapadnog Balkana.

„Ta isključiva politika u koju je uključen kijevski režim je opasna, a sada već možemo da vidimo negativne i štetne konsekvence. Do kada će da traje taj konsenzus evropskih i američkih elita da se pritiska Rusija ostaje da se vidi. Ukoliko se sukob intenzivira i prelije se, onda će se platiti skuplja cena nego što bi se platilo da je razuma bilo tamo gde ga nije bilo“, zaključuje Dejan Vuk Stanković.

Podeli
Updated: мај 9, 2022 — 2:01 pm

1 Comment

Add a Comment
  1. Njih je EU bombardovala, otela im Kosovo i 20 godina ih ucjenjuje. Ako sad postanu ulizice nacističke EU, onda Srbiju treba zatrti tako da više nikad ne postoji.
    Nemogu zamisliti da srbi budu tolike podguzne muve evrope, ali, ko zna, sve je moguće…
    Nažalost izdajnika nesrba ima mnogo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *