Usvojen amandman iz hrvatske: Pregovori sa EU samo ako se uvedu sankcije Rusiji

Politička grupa socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu predložila je 28. septembra da se u ovaj izveštaj uključi njihov amandman prema kome Srbija može da napreduje u pregovorima za pristupanje EU samo ako uvede sankcije Rusiji i uskladi svoju spoljnu politiku sa evropskom.

Amandman na izveštaj Evropskog parlamenta o proširenju navodi da treba „dati prioritet usklađivanju zemalja kandidata sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU i napredovati u pregovorima o pristupanju sa Srbijom samo ako se zemlja uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije i postigne značajan napredak u reformama povezanim sa EU“.

Zatim precizira da treba pozvati Srbiju da se uskladi s restriktivnim merama i politikom EU prema Rusiji generalno i da pokaže napredak u demokratiji, vladavini prava i prihvati vrednosti i prioritete Unije.

Amandmanom se predviđa i da EU treba da „preispita sva sredstva EU za Srbiju u tom svetlu, posebno sve projekte koji se finansiraju u okviru Ekonomskog i investicijskog plana za Zapadni Balkan, kako bi se osiguralo da su svi rashodi EU u potpunosti u skladu sa strateškim ciljevima i interesima EU“.

Izveštaj će dobiti formu Rezolucije Evropskog parlamenta, na glasanju u novembru u Strazburu.

Rezolucije EP nisu pravno obavezujuće za zemlje članice, niti ostale evropske institucije.

Podeli
Updated: октобар 14, 2022 — 11:08 am

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *