Uvreda porodice funkcionera da bude krivično delo

Članovi porodica najviših državnih funkcionera ubuduće bi mogli da budu zaštićeni od svake uvrede i kritike, ukoliko bude prihvaćena inicijativa organizacije bliske vlasti Saveta za monitoring i ljudska prava da se napad na njihov “psihički integritet i spokojstvo” kazni i sa pet godina zatvora. Usvajanje tog krivičnog dela bilo diskriminatorno i neustavno, te da je ta inicijativa „igrokaz između vlasti i vlasti“.

Predstavnici vlasti ne trpe kritike, pa se čak i one koje anonimni pojedinci iznose na društvenim mrežama citiraju u informativnim emisijama i tretiraju kao napad, najčešće, na predsednika Aleksandra Vučića i članove njegove porodice.

Nedavno je tim povodom Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije “Transparentnost” Ministarstvu pravde podneo inicijativu da se uvede novo krivično delo – izlaganje poruzi članova porodice predstavnika najviših državnih organa.

Generalni sekretar te organizacije Mario Spasić, koji je inače bio angažovan i u Vladi Srbije, rekao je da to krivično delo predviđa da će se ko javno izloži poruzi, lažima i poluistinama člana uže porodice predstavnika najviših državnih organa, kazniti zatvorom od pet godina, kao i to da teret dokazivanja bude na licu koje iznosi te informacije.

“Kako bi se sprečio napad na članove porodice i eventualno slabljenje kapaciteta donošenja državnih odluka, podneli smo ovu inicijativu sa ciljem zaštite članova porodice sadašnjih, ali i svih budućih predstavnika najviših državnih organa”, naveo je Spasić.

Podrška za ovu inicijativu stigla je od poslanika SNS Vladimira Đukanovića. On je rekao da je javnost mogla da se uveri na koji način se vređaju najbliži članovi porodice predsednika Srbije, kao i da bi se “takvi zlikovci sprečili da to dalje rade mora da se se uvede krivično delo”.

“Nije dužna jedna čestita žena kakva je Angelina Vučić da trpi takve zastrašujuće uvrede preko društvenih mreža, niti njegov otac, niti brat, dete posebno”, naveo je Ðukanović i dodao da bi ta inicijativa što pre trebalo da se nađe na dnevnom redu parlamenta.

Krivična zaštita članova porodica funkcionera bila bi neustavna

Stručna javnost, sa druge strane, smatra da je uvođenje takvog krivičnog dela sumanuto i opasno, kao i da je u suprotnosi sa Ustavom.

Profesorka ustavnog prava Marijana Pajvančić navodi za Nova.rs da je vrlo neobično da ta vrsta zaštite koja bi se protezala samo na srodnike funkcionera i ne bi obuhvatala mogućnost da se zaštite porodice drugih građana je diskriminatorna.

“Diskriminacija je utoliko što bi se nejednako postupalo u identičnim situacijama, s tim što bi porodice funkcionera uživale krivično pravnu zaštitu. Zabrana diskriminacije je propisana Ustavom. Iz tog ugla to bi bilo neustavno”, navodi Pajvančić.

Ona kaže da svako ima pravo na jednaku pravnu zaštitu bez diskriminacije, a da to što predlaže pomenuta nevladina organizacija nije zaštita jednaka za sve.

“Ona bi bila obezbeđena samo za funkcionere porodica. Nije dobro ničiju porodicu vređati, ali je neophodna jednaka zaštita za sve. To bi bila diskriminatorna norma koja privileguje one koji su već privilegovani imunitetom”, zaključuje Pajvančić.

Podeli
Updated: јануар 11, 2021 — 10:23 am

2 Comments

Add a Comment
  1. Znači, ako neko na taj način legalizuje pljačku pojedinih,to je OK? OK je i da pojedini roditelji i sitna deca budu izuzeta od uvreda. Ako je tako onda je pravo naroda da ćuti i ne priznaje da je video ubistvo ili krađu bilo koga, iako je bio prisutan i video.

  2. Pošteno i jesam za taj zakon.Vređaj ti političara koliko hoćeš ali decu da diraš nemaš pravo.Niko nema pravo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *