Velika pljačka Srbije! Vučićev „Lex Specijalis“ će nas koštati više od 11 milijardi

Skupštini Srbije je dostavljen Predlog zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima kojim je predviđeno da trošak republičkog budžeta za njegovo sprovođenje bude 11.686.680.000 dinara.

Predlog tog leks specijalisa je usvojila Vlada i prosledila ga parlamentu na usvajanje po hitnom postupku.

Predloženo je da preostali deo duga kredita u švajcarcima bude konvertovan u evre i da taj iznos bude umanjen za 38 odsto, a da godišnja kamatna stopa za dalju otplatu ne bude veća od četiri odsto.

Loading...

I dok Aleksandar Vučić i Siniša Mali lažu javnost da su postignuti dogovori sa predstavnicima zaduženih u švajcarskim francima, Udruženje Efektiva traži odlaganje primene leks specijalisa o švajcarcima.

„Naš zahtev je da budu poništeni sve ugovore o kreditam u švajcarskoj valuti, što je stav i evropskih sudova, ili da budu konvertovani u evre po paritetu koji je važio na dan zaključenja ugovora“, kazao je Gavrilović.

„Efektiva“, kako je dodao, nije učestvovala u pregovorima o leks specijalisu o otplati kredita u švajcarskim francima i članovi tog udruženja će nastaviti da u sudskim sporovima traže zaštitu svojih prava, a do sada je podneto nekoliko hiljada tužbi. Leks specijalisom su obuhvaćeni svi korisnici kredita koji su i dalje zaduženi u švajcarskim francima, bez obzira na visinu duga, a predviđeno je da se njihov preostali deo duga konvertuje u evre, kao i da iznos dobijen konverzijom bude umanjen za 38 odsto.

Kamatna stopa za dalju otplatu kredita ne može biti veća od 3,4 odsto plus tromesečni ili šestomesečni EURIBOR, odnosno fiksna kamatna stopa ne može biti veća od četiri odsto.

Prema oceni Gavrilovića, taj zakon treba da se odnosi i na one korisnike kredita čiji su ugovori sada raskinuti i čije su nekretnine prodate. U Srbiji trenutno ima 16.800 građana koji otplaćuju kredit u švajcarskim francima.

Podeli
Updated: 17 априла, 2019 — 4:16 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.