VESIĆ: Danas smo uhvatili 152 vozila van parkinga!

Novi sistem za kažnjavanje bahatih vozača u Beogradu počeo je da radi juče.

Sistem “oko sokolovo” kontroliše parkiranje u 93 ulice Beograda, a naplata kazni počeće, kako su najavili nadležni, od 10. avgusta.

Načelnik Komunalne milicije Igor Divac kaže da je sistem napravljen tako da snima “apsolutno sve” 360 stepeni oko vozila.

“Kad naš sistem fotografiše vozilo, automatski registruje da li je vozilo regularno parkirano ili nepropisno, bahato, na šinama, žutoj traci, zelenoj površini”, napominje Divac.

Prema njegovim rečima, kamera u vozilu prepoznaje da li u automobilu sedi vozač ili ne.

Ukoliko su u automobilu uključena sva četiri pokazivača pravca, a vozač sedi u vozilu, neće biti sankcije, kaže Divac. Ako vozača nema u vozilu, platiće kaznu.

Kazne ako vas “upeca” “oko sokolo” su od 5.000 do 25.000 dinara.

Najdrastičnije kazne za fizička lica, od 25.000, su ako je vozilo parkirano na pešačkom prelazu, žutoj traci, tramvajskim šinama i zelenim površinama.

Najblažu kaznu, od 5.000 dinara, platiće oni koji se parkiraju na trotoaru a ne ometaju kretanje pešaka ili u sporednim ulicama gde vozilo ne ometa saobraćaj ali je na kolovozu.

U slučaju da je neko drugi upravljao vozilom, vlasnik može da se žali Komunalnoj miliciji.

On ima rok od osam dana da dostavi podatke o tome ko je upravljao vozilom. Tada Komunalna milicija dostavlja prekršajni nalog onom licu koje je upravljalo vozilom, kaže Divac.

Dodaje da vlasnik može platiti pola novčane kazne ako prihvati odogovornost.

Sistem “Oko sokolovo” funkcioniše u takozvanom probnom režimu rada, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić i najavio da od 10. avgusta počinje naplata kazni za bahato parkiranje.

Vesić je za TV Pink rekao da su vozila Komunalne milicije snimila 152 nepropisno parkirana automobila u Beogradu, u periodu od pet do 8:30 sati.

“Pet automobila Komunalne milicije snima parkirane automobile u žutim trakama, na tramvajskim šinama, stajalištima javnog prevoza, pešačkim prelazima, rezervisanim mestima za osobe za invaliditetom”, rekao je Vesić.

Podeli
Updated: јул 28, 2020 — 11:58 am

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *