Vesić: Vozači su krivi što se narod kuva u autobusima

Nebo i zemlja gore, zvanična temperatura 38 stepeni, a subjektivan osećaj kao da je 50 i povrh svega – klima u gradskom prevozu ne radi. To je slika i prilika današnjeg stanja u Beogradu, kao i (ne)rada Gorana Vesića, zamenika gradonačelnika Beograda, koji se za sve pita u našem glavnom gradu, a koji je deo krivice za to što klime u pojedinim autobusima nema – svalio na vozače, istakavši da pojedinci ne žele da uključe klimu.

Mi smo se danas na licu mesta uverili da li klima funkcioniše u autobusima i rezultati su poražavajući. Promenili smo tri prevoza, ruku na srce, u jednom autobusu je bilo klime, međutim u preostala dva – ni traga ni glasa od klime. Vozači i putnici su bili na mukama, besomučno su uzdisali, sa uzaludnim pitanjem „Da li je moguće da u ovakvim vremenskim uslovima ne postoje rashladni uređaji u gradskom prevozu?“

Najpre smo ušli u autobus na liniji 27E i – imali smo sreće. Klima radi, što nas je navelo na zaključak da barem taj segment u gradu Beogradu funkcioniše. Ali, avaj…

Ušavši u autobus na liniji 27, i to jedan od novijih, od klime – ništa, pa su putnici u očaju brisali znoj, dok je vozač nemoćno slegao ramenima na pitanje da li klima funkcioniše?

Budući da su uslovi bili nemogući, brzo smo promenili prevozno sredstvo. Ušli smo ovoga puta u autobus sa brojem 25, a tamo još gora situacija. Klime, naravno, nema, a autobus je bio još u gorem stanju od prethodnih. Dakle, stanje daleko od normalnog, pogotovo u ovim uslovima.

Međutim, još je gora bila izjava Gorana Vesića, zamenika gradonačelnika Beograda, koji je jedan deo krivice svalio na vozače. A kako drugačije?

– Nažalost, ima vozača koji ne žele da uključe klimu, ima i toga, ali to je manji broj ljudi. 467 autobusa trenutno ima ispravnu klimu, od ukupno 592 koliko se nalazi na ulicama. Ali morate da znate da postoji negde stotinak autobusa, nešto malo manje od sto, koji apsolutno nemaju klimu. To su autobusi stari, koji su od pre 2012. godine, koji su bez klime, i mi sada menjamo te autobuse ovom kupovinom 100 novih autobusa koji će početi da se isporučuju krajem godine. I kako budemo obnavljali, ti autobusi polako odlaze u istoriju, više nećemo imati autobuse bez klime – rekao je Vesić za N1.

Dodaje i da se desila „jedna bizarna situacija na početku“, kada je prvi put pitao zašto se klima u autobusima ne uključuje.

– Oni su mi pokazali da postoji neko naređenje još iz kovida, da ne sme da se uključuje klima, onda smo mi to, kao Gradski štab, poništili i rekli da ne možete na 40 stepeni da ne uključujete klimu, tako da je to rešeno – uverava Vesić.

Kaže da je u toku i nabavka rezervnih delova i popravka klima uređaja u vozilima u kojima oni ne rade.

– I to će biti u najbržem mogućem roku završeno, ali to vam je živa materija – gase se, kvare se, to je naprosto tako. Imate dosta onih autobusa gde su klime naknadno ugrađivane, te klime uopšte nisu dobrog kvaliteta, ali one završavaju posao, jer bolje je da imate bilo kakvu klimu nego da nemate, a daleko su od onih autobusa koji imaju ugrađenu klimu – navodi Vesić.

I dok zamenik gradonačelnika pokušava da pronađe opravdanje, vozači su očajni.

– Ako ste došli da me pitate da li radi klima, reći ću vam – ne radi. A tako je u većini gradskih autobusa, ne samo kod mene. Ne mogu ni klime da poprave, a hoće da vode državu – prepričala je za N1 jedna od građanki razgovor koji je vodila sa vozačem GSP „Beograd“, dok je kupovala kartu u, kako kaže, autobusu-sauni.

Zbog čega u rekordno toplim danima u prestonici ne rade klima-uređaji u svim vozilima gradskog prevoza N1 je pokušao da sazna u Gradskom saobraćajnom preduzeću „Beograd“, čija je osnovna delatnost prevoz putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju.

Nadležni iz tog javnog komunalnog preduzeća dobili su pitanja koliko vozila gradskog prevoza je opremljeno ispravnim klima-uređajima, da li je određena spoljna temperatura vazduha propisana kao uslov za uključivanje klima-uređaja u vozilima i mogu li vozači samostalno da odlučuju da li će i kada uključiti klima-uređaj u vozilu.

Izvor: Direktno

Podeli
Updated: јун 29, 2021 — 8:41 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *