Vesićev „Istorijski budžet“ Beograda pao posle 65 dana – Autobuse kupuju na kredit!

Bez odbornika SZS i Pokreta slobodnih građana, koji bojkotuju rad Skupštine grada, u ponedeljak je održana najkraća sednica skupštine grada. Vladajuće većina je bez ikakve rasprave usvojila rebalans budžeta, odmah nakon uvodnog govora Gorana Vesića. Rebalans budžeta usvojen je radi podizanja kredita od 35 miliona evra, i to kod nepoznate komercijalne banke, a za kupovinu novih autobusa za Gradsko saobraćajno preduzeće Beograd.

Budžet za 2019. je donet pre samo dva meseca. „Istorijski budžet Beograda“, kako su ga ponosno krstili odbornici vladajuće većine, po prvi put u istoriji grada veći od milijardu evra, „razvojni budžet“, kako su se hvalili, pao je posle samo 65 dana od usvajanja.

Novi budžet predviđa da Grad uzme kredit od 35 miliona evra za kupovinu novih autobusa, s time da do kraja godine vrati 39 miliona evra, za koliko će ga kamate uvećati, te da tako ne probije zakonski limit od 10 odsto. GSP Beograd će, kaže se dalje, potom iz sopstvenih prihoda (!) izdvojiti 10 miliona evra, čime će ukupan iznos za nabavku novih autobusa biti 45 miliona evra. Goran Vesić očekuje da će Grad moći da kupi između 200 i 230 autobusa za taj novac (paušalna procena), a rekao je i da će tražiti kompletnu isporuku do 1. septembra 2019.

Loading...

Teško da gradska vlast pre dva meseca nije bila svesna teškog stanja u javnom gradskom prevozu! Ili su čekali odluke raznih ministarstva. Odluke koje bi trebalo da pomognu gradu tako što bi se popravio procenat naplate karata u prevozu i uvela rigoroznija kontrola putnika. Veruju da će procenat naplate podići novouvedena obaveza poslodavaca da dokumentuju trošenje naknade za prevoz za svakog zaposlenog. A kontrolu i oštrije kažnjavanje putnika koji se švercuju će da prepuste budućoj komunalnoj miliciji, koja je dobila znatno proširena ovlašćenja. Trenutno tek svaki sedmi zaposleni u Beogradu plaća javni gradski prevoz.

Kako sada stvari stoje, očigledno je da je gradska vlast uspela da upregne čitav državni aparat u rešavanje svog problema. Ni famozni „istorijski i razvojni budžet za 2019. godinu“ ne može da podnese cenu koštanja i operativnog poslovanja Gradskog saobraćajnog preduzeća. U koje ova vlast godinama ništa ne ulaže, a pitanje je i kako njihovi kadrovi vode tu firmu od javnog značaja.

Podeli
Updated: 9 марта, 2019 — 12:02 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *