Veštakinja MUP pronađena mrtva: Hrkalović je proganjala

Dugogodišnja radnica Nacionalnog kriminalističko-tehničkog centra MUP, molekularni biolog i DNK veštak Tamara K. (50) pronađena je danas mrtva ispred zgrade u kojoj je stanovala u beogradskom naselju Voždovac, saznaje portal Nova.rs. Ona je poslednjih nekoliko godina vodila pravnu borbu i pokušavala da se vrati na svoje staro mesto, s kog ju je po kazni udaljila bivša državna sekretarka MUP Dijana Hrkalović, nezadovoljna njenim DNK veštačenjem u slučaju „Durmitor“, ali i svedočenjem na suđenju dvojici označenih pripadnika „škaljarskog klana“.

Tamara K. bila je jedan od najuglednijih stručnjaka NKTC koja je svoju profesionalnost platila radnim mestom, nakon što je ispitivala DNK tragove pronađene na pištoljima označenih pripadnika škaljarskog klana, a koji su juna 2017. uhapšeni u novobeogradskom restoranu Durmitor. Slučaj je od pompeznog hapšenja, koje je trebalo da ubedi javnost u nepostojeću borbu s organizovanim kriminalom, ubrzo spao na samo dvojicu optužnih, Mitra Muratovića i Miloša Nilovića zvanog Runjo, i to zbog nelegalnog držanja oružja. Njihove DNK tragove upravo je NKTC pronašao na dva zaplenjena pištolja, što je bilo navedeno i u optužnici.

Međutim, kada je Tamara K. saslušana kao veštak na suđenju, ona je izjavila da je pronađen DNK trag i treće osobe, što je rezultiralo novom optužnicom, na kojoj se našao i Mališa Vućić. Ovu optužnicu, međutim, Viši sud iz nekog razloga nikada nije potvrdio, već je nastavio s postojećim postupkom koji je rezultirao osuđujućom presudom za Muratovića i oslobađajućom za Nilovića.

Nakon što je u sudnici iznela tvrdnje i o trećem DNK tragu, Tamara K. je zajedno sa još jednom svojom koleginicom iz laboratorije MUP udaljena i degradirana na niže radno mesto i to u Sektor za vanredne situacije i to u vreme kada je MUP kadrirala isključivo Dijana Hrkalović.  Ovaj Sektor u koji se ide isključivo po kazni i zbog nepodobnosti, u policiji interno zovu „Depo za policijski otpad“ i upravo je u njemu, ni kriva ni dužna, pioslednje godine svoje karijere provela i Tamara K.

Kako za portal Nova.rs otkriva dobro obavešten izvor, ona je na sve moguće načine pokušavala da se vrati u NKTC, a povela je i pravnu borbu kako bi se ispravila nepravda koja joj je učinjena.

„Verovala je da će se situacija promeniti nakon odlaska Dijane Hrkalović i Nebojše Stefanovića, pa se tako i Vulinu više puta direktno obraćala za pomoć. Na poslednji dopis koji je poslala njegovom kabinetu, dobila je odgovor u kome je, između ostalog, bilo navedeno da u svemu što navodi nema ničeg spornog, ali da u NKTC nema mesta za nju i da će ostati u „depou za otpad“. Čitavu nepravdu koja joj je učinjena veoma teško je podnosila sve vreme, a posebno sada kada je definitivno shvatila da se zbogt etikete nikada neće vratiti na staro radno mesto“, kazao je za Nova.rs dobro obavešten izvor, napominjući da je jutros pronađena mrtva ispred svoje zgrade i da se sumnja da je izvršila samoubistvo.

Podeli
Updated: фебруар 9, 2022 — 7:34 am

2 Comments

Add a Comment
  1. Šta je tu čudno ,ova vlast je do te mere kriminalna da se važne odluke donose pod vinjagom kućnog prijatelja da se politički protivnici ladno eliminišu bez ikakvog traga .Setite se samo Vladana Cvijana ,Olivera Ivanovića njihova ubistva ni dan danas nisu rasvetljena i ko zna daliće uopšte i biti. A šta očekivati od ovih da kažem manje bitnih.

  2. Zna se ko je odgovoran i po čijem nalogu se nepodobni.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *