Viši sud zabranio „Informeru“ da piše laži

Viši sud u Beogradu zabranio je Draganu J. Vučićeviću da u dnevnom listu „Informer“ piše laži o Draganu Đilasu.

Zabrana se odnosi na informacije kojima se krši „pravo na dostojanstvo ličnosti, i pretpostavka nevinosti“, što uključuje, i više puta ponovljene neistine da je Dragan Đilas tajkun, i da je dok je bio na vlasti sam sebi obezbedio 618.688.269 evra, i u džepove strpao stotine miliona evra, navodi se u saopštenju Stranke slobode i pravde.

Iz SSP navode da će, ako Vučićević postupi suprotno odluci Višeg suda, morati da plati novčanu kaznu.

– Ako Dragan J. Vučićević opet objavi takvu neistinu, time će svesno prekršiti zakon, jer je to u suprotnosti sa ovom sudskom zabranom. U tom slučaju će dnevni list „Informer“ morati da plati sudske penale u iznosu od 100.000 dinara – poručuju iz Stranke slobode i pravde i zaključuju:

– Ukoliko sudovi nastave da rade na ovaj način, Dragan J. Vučićević i ostali tabloidi uskoro neće imati šta da pišu, jer ne postoji niko ko se javno protivi uništavanju Srbije od strane Aleksandra Vučića, a da o njemu „Informer“ i drugi tabloidi ne objavljuju neistine – navode iz SSP.

Advokat Vladimir Todorić je za Direktno.rs prokomentarisao šta odluka Višeg suda u Beogradu znači u praksi.

– Ovo je prvi put u principu, da ja znam, da je Viši sud zabranio tabloidu da objavljuje da je neki političar kriminalac. Lično, ovo smatram krupnim korakom u sprovođenju zakona. Da se razumemo, političari treba da snose kritike, više nego obični ljudi. Mogu da se iznesu kritički sudove, ali ne može za nekog da se kaže da vrši krivično delo, a da nije osuđen, niti je pokrenut postupak protiv njega. Ako bi ovakve mere koje se donose po zakonu bile češće, onda ne bismo imali ovako toksičnu scenu – rekao je Todorić za Direktno.rs.

Ukoliko urednik „Informera“ prekrši odluku Višeg suda, moraće da plati 100.000 dinara kazne.

– On će tu kaznu morati da plati svaki put kada objavi da je Đilas ukrao nešto ili da je tajkun. Lično smatram da su svi ti režimski tabloidi kod modela poslovanja računali koliko moraju da plate za odštete, a onda su nastavili po starom jer im je država davala donacije. Samo u Srbiji ima da država daje najviše onima koji najviše krše zakon. Umesto da postoji 1.000 slučajeva gde imate sudske presude na 50.000 i 100.000 dinara, vi svakodnevno imate tabloid koji je smeće i koji iznosi laži. Kada bi se ovakve kazne mnogo češće primenjivale i kada bi za sve to bile izricane milionske kazne, uveren sam da bi režimski tabloidi morali da promene politiku ili bi se ugase – zaključio je Todorić.

Izvor: Direktno

Podeli
Updated: јун 12, 2020 — 5:38 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *