Vučić besni: Traži ko je otkrio tajni dokument o privatizaciji EPSa

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) treba po službenoj dužnosti da pokrene istragu ko je dao medijima na uvid dokument koji je Vlada Srbije usvojila, kao strogo poverljiv, o angažovanju norveške firme Ristad enerdži za savetodavne usluge u oblasti energetike.

Ona je na konferenciji o dualnom obrazovanju u hotelu Metropol na pitanje novinara o sporazumu koji je sklopljen sa Ristad enerdži rekla da je stavljanje na uvid medijima tog dokumenta „ozbiljno kruvično delo“.

„To je ozbiljno krivično delo, to nije smelo da se uradi i ne sme da se dešava. Pričala sam sa ministrom Aleksandrom Vulinom da MUP istraži ovu situaciju, da dobijemo epilog i da konačno znamo ko to iz vlade sme da strogo poverljive dokumente deli medijima“, rekla je Brnabić.

Dodala je da je taj dokument „strogo poverljiv jer se radi o energetici u situaciji kada je taj vid konsultacije hitno potreban“.

Ona je rekla da su izabrane „konsultacije sa Norvežanima zato što su jedni od najboljih u svetu, energetski najefikasniji, imaju najotporniji i najodrživiji energetski sistem u ovom trenutku u Evropi“.

Ako se, kako je rekla, „želi razgovor sa najboljima ili sa top dva ili top tri, razgovara se sa Norvežanima“.

„Ako taj dokument, kako ga je objavio tajkunski medij, implicira korupciju, volela bih da znam da li optužujete nas za korupciju, ili Norvežane. Da li postoji neko ko je više transparentan od Norvežana, ko se bolje i jače bori protiv korupcije od Norvežana. Teško da znam nekog takvog“, rekla je Brnabić.

Istakla je da je to urađeno u interesu Srbije i da nije kriv ministar finansija Siniša Mali već da je dokument usvojila Vlada Srbije, a da je njemu dala ovlašćenje da ga potpiše.

„Mislim da smo našli najboljeg mogućeg partnera i rezultate njihovog rada i savetovanja već vidimo“, rekla je Brnabić.

Beogradski mediji preneli su pre dva dana da je ministar finansija Siniša Mali sklopio u ime Vlade Srbije, uz odobrenje premijerke Ane Brnabić, ugovor sa norveškom firmom Ristad enerdži, koji nosi oznaku strogo poverljivo, a koja bi trebalo da registruje probleme u energetici i definiše tri moguća puta – brzu tranziciju (snažna ulaganja u novu energiju i novu tehnologiju), sporu tranziciju (veće oslanjanje na postojeću energiju, manja ulaganja u novu) i treću fazu (korišćenje nove nuklearne tehnologije).

Vrednost ugovora o savetodavnom angažmanu Norvežana je 1,55 miliona dolara, a obuhvata i moguće razgovore o uplivu privatnog kapitala u Elektroprivredu Srbije (EPS) i transformaciju iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo.

Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je da nije dalo takav predlog i da nije konsultovano pri donošenju takve odluke, kao i da ne može da komentariše strogo poverljiv dokument.

Podeli
Updated: октобар 18, 2022 — 10:40 am

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *