VUČIĆ: Bićemo SVETSKA SILA

„Srbija će imati institut za sekvenciranje genoma, a Torlak će biti veličanstven, bćemo treća svetska sila“, izjavio je danas predsednik Srbije.

Upitan o izgradnji instituta za sekvenciranje genoma koji se gradi uz pomoć Kine i hitnosti postupka po tom pitanju, Aleksandar Vučić je, nakon obilaska kasarne na Dedinju, gde su se vakcinisali gardisti, rekao da je Kina jedina ponudila pomoć Srbiji.

„Mi nemamo ‘nou hau’, mi to moramo da naučimo. Treba nam pomoć kineskih stručnjaka, koji znaju. A zašto Kinezi? – Zato, niko nam nije ni ponudio pomoć“, istakao je predsednik Srbije.

Dodao je da ne želi da učestvuje u propagandnom ratu koji se vodi protiv Kine koja, kako je rekao, postaje po mnogim pitanjima najdominantnija sila, jer je ta zemlja najviše pomogla Srbiji tokom pandemije koronavirusa, ali i prilikom mnogih investicionih projekata.

“Naš cilj i interes je da za Srbiju nabavimo najbrže, najbolje i najjeftinije“, rekao je Vučić i dodao da se po mnogim pitanjima samo mogao zahvaliti EU i ništa više.

Izgradnjom instituta za sekvenciranje genoma postajemo konkurencija nekome ko želi da izbegne tu konkurenciju, nastavio je on pa dodao da „smo mi neke tehničke greške napravili oko proizvodnje vakcina, pa će one kasniti. Ali, ko radi taj i greši, mi to do sada nismo radili.“

Malo ko će imati institute za sekvenciranje genoma i zato moramo da dižemo zdravstvo, koje je četvrti stub jake države, kaže Vučić.

„Videćete i kako ćemo da podignemo Torlak, koji će izgledati veličanstveno, od rugla i prašine, biće veličanstveno. I mi to finansiramo, što je za nas spas, jer ne pravimo javni dug”, rekao je dalje predsednik Srbije.

„Mi radimo u našem interesu i briga me što druge zemlje neće taj institut, to ide samo nama u korist. Već sada svi menjaju svoje vakcine zbog novih sojeva, a mi ćemo biti u tome i to će se raditi u Beogradu, imaćemo najmoderniju fabriku vakcina“, kazao je Vučić, misleći na Torlak, u kom će se proizvoditi i četvorovalentna vakcina protiv gripa.

„Znate šta ćemo da budemo – bićemo treća svetska sila po pitanju proizvodnje te četvorovalentne vakcine. Još samo dve velike fabrike u svetu imaju tu četvorovalentnu vakcinu protiv gripa”, zaključio je Vučić.

Podeli
Updated: мај 15, 2021 — 12:26 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *