Vučić čisti vladu od portunskih kadrova: Ugroženi Dačić i Vulin

Srpska napredna stranka po svemu sudeći formiraće novu Vladu Srbije, ali u njoj možda neće biti mesta za aktuelnog ministra policije Aleksandra Vulina i predsednika Skupštine i lidera SPS, Ivicu Dačića. Kako saznaje „Nova“, zapadni partneri zahtevaju od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da „očisti“ vlast od proruskih kadrova i da država zauzme jasan spoljopolitički kurs u odnosu na Rusiju.

Izbori su za lidera SNS i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, prema saznanjima „Nove“, sve vreme bili izgovor da da ne zauzme jasan stav prema invaziji Rusije na Ukrajinu. Iako se možda mnogima učinilo da je Srbija relativno uspešno balansirala u svojoj spoljnoj politici, medeni mesec je završen.

Naime, naši izvori tvrde, da su nakon izbora usledili brojni zahtevi da se Vučić jasno opredeli. Kako saznajemo, zapadni partneri preporučili su da se što pre konstituiše nova parlamentarna većina u Srbiji, imajući u vidu da Srpska napredna stranka ima mogućnost da to učini uz podršku manjinskih stranaka.

Od lidera naprednjaka, Aleksandra Vučića zahteva se da se Srbija jasno odredi prema situaciji u Ukrajini i da se uskladi sa sankcijama koje je Evropska unija uvela Rusiji. Istovremeno, zahtev je da se „ruski igrači“ uklone iz vrha vlasti.

Vučićeva postizborna ljutnja

Imajući u vidu da je predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić tokom izborne kampanje, ali i pre nje, jasno poručivao da niko ne sme da uvodi sankcije Rusiji, koalicija sa SPS-om je dovedena u pitanje. Na tom tragu bila je i izjava Vučića data u izbornoj noći.

On je tom prilikom indirektno poručio da su socijalisti iskoristili ukrajinsku krizu u kampanji, da ga brine jačanje desnice, uz napomenu da je pred Srbijom odluka kojim putem će ići u budućnost.

„Ono što je važno za zemlju je da je uticaj ukrajinske krize bio ogroman na rezultate izbora, i vidi se da se Srbija dramatično pomerila udesno. Nećemo formirati vladu sa onima koji su zloupotrebili poverenje našeg naroda“, poručio je on.

Srbija će morati da se opredeli kojim putem će u budućnost. Za one kojima je sve lako u izbornoj kampanji, neka nastave da se bave lagodnom politikom, za njih neće biti mesta u vladi“, naglasio je Vučić.

Dačić partner, ali…

Kako nam je rečeno, Zapad bi bio spreman da prihvati Dačića kao sagovornika, imajući u vidu da se u prošlosti pokazao kao fleksibilan partner, uz napomenu da je upravo on bio taj koji je pregovarao u Briselu kad je zaključen sporazum o Kosovu.

Međutim, uslov je da se lider SPS odrekne proruske politike i da ne koči eventualnu odluku o sankcijama. Izjašnjavanje Dačića čeka se i za formiranje Vlade Srbije ali i vlasti u Beogradu. Dat mu je ultimatum ovim povodom i sada se čeka njegov odgovor.

Istovremeno, učešće Dačića u novoj vlasti zavisiće i od ponude SNS-a, odnosno spremnosti Vučića da izađe u susret koalicionom partneru koji je dobio značajno veću podršku na ovim izborima u odnosu na neke ranije.

Sam Vučić poručivao je ranije da može da formira vlast samo sa Savezom vojvođanskih Mađara, ali se, odlukom RIK-a da SVM oduzme jedan mandat, situacija promenila i socijalisti su ponovo iskočili u prvi plan.

Povodom informacije da Zapad zahteva da Dačić izmeni stav o Rusiji, kontaktirali smo i SPS, ali su nam iz te partije rekli da oni ne žele da komentarišu priče „rekla-kazala“ i da je njihov cilj da nastave da razvijaju Srbiju u saradnji sa Srpskom naprednom strankom.

Vulinov odlazak sve izvesniji

S druge strane, pozicija aktuelnog ministra policije Aleksandra Vulina daleko je drugačija. Prema informacijama kojima raspolažemo, sa Zapada je stigla poruka da je on neprihvatljiv sagovornik i da je razlog tome njegova povezanost sa zvaničnom Moskvom.

Ni sam Vulin nije bežao od toga da u javnosti govori o tome da ga SAD i EU ne žele u Vladi Srbije, a naši sagovornici ističu da je on godinama bio jedna od glavnih spona Moskve i Beograda.

„Njegova bliskost sa Nikolajem Patruševim, sekretarom za nacionalnu bezbednost Rusije, akcija prisluškivanja ruskih opozicionara i najava zajedničke borbe protiv ‘obojenih revolucija’ dokazala je da je on transmiter ruskog uticaja u Srbiji i kao takav je neprihvatljiv kao sagovornik za Zapad”, smatra naš sagovornik.

Ipak, za Vulina, kako navode izvori „Nove“, postoji alternativno rešenje:

„Imajući u vidu njegovu lojalnost Vučiću i činjenicu da je godinama jedan od njegovih najbližih saradnika, izvesno je da će aktuelni ministar policije ipak dobiti neku funkciju izvan vlade. Kao mogućnost se pominje i ambasadorsko mesto u Kini“.

Podeli
Updated: април 10, 2022 — 3:33 pm

2 Comments

Add a Comment
  1. ko bi davao komentar, kada se srpski narod na izborima ne pita, kada abasadori sve formiraju. jMi smo protektorat. Zapad greši. rusija će ih uništiti. A gde smo tada mi. koliko je AV zadužio Srbiju. Sve se žestoko plaća. što će osetiti i glasači na izborima. Jebem taku vlast kada je Zapad stvara. To nije srtbija’…To je PAŠASLUK BEOGRDASKI AV, i ĐILASA. Budite sigurno da to dugo tko neće ostati.Radoman Mlađenović Mlađo-pisac

    1. @Radoman
      Bravo za komentar!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *