Vučić dobio nominaciju za Nobelovu nagradu za mir zbog hrabrosti POZIVANJA IZRAELA DA PRIZNA KOSOVO

Donald Tramp dobio je drugu odvojenu nominaciju za Nobelovu nagradu za mir, a vlade Kosova i Srbije prvu, a zbog sporazuma o ekonomskoj normalizaciji, potvrdio je na Tviteru specijalni izaslanik predsednika Trampa za mirovne pregovore Srbije i Kosova, Ričard Grenel.

Grenel je na ovoj društvenoj mreži podelio pismo Magnua Jakobsona, publiciste iz Švedske koji je tri strane nominovao za ovu prestižnu nagradu.

Ovo je druga nominacija u ovoj oblasti za američkog predsednika, prvu je dobio zbog sporazuma između Izraela i UAE koji je prethodio sporazumu Beograda i Prištine, prenosi Kossev.

Ukoliko ova nominacija bude i prihvaćena, biće to druga Nobelova nagrada za mir dodeljena u vezi sa Kosovom.

https://twitter.com/RichardGrenell/status/1304400089146945537?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1304400089146945537%7Ctwgr%5Eshare_3&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.danas.rs%2Fpolitika%2Fnominacija-za-nobelovu-nagradu-za-mir-vladama-srbije-kosova-i-sad%2F

Prvu je dobio finski diplomata i međunarodni pregovarač zadužen za utvrđivanje statusa Kosova, Marti Ahtisari još 2008. iste godine kada je i predložio takozvani „Ahtisarijev paket“ set zakonskih normi na kojima je utemeljen ustav kojim je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost.

Na diplomatskim marginama i u deli javnosti, nekoliko godina se govorilo i o aspiracijama i mogućnosti da tadašnji dijaloški Trojac – Federika Mogerini, Hašim Tači i Aleksandar Vučić budu nominovani za ovu nagradu

U današnjem vremenu se zaista daleko može dogurati u međunarodnim priznanjima zanemarivanjem sopstvenih nacionalnih interesa u korist velikih igrača.

Podeli
Updated: септембар 11, 2020 — 10:44 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *