Vučić dozvolio kineske „paravojne“ formacije u Srbiji (VIDEO)

Nakon što je holandskoj televizijskoj ekipi zabranjeno da snimi gradilište ispred kineske fabrike Linglong u Zrenjaninu, ista situacija se ponovila i novinarima News Max Adria. Eksperti ukazuju da je to grubo kršenje Ustava i zakona Srbije.

– Ne samo da nam zagađuju zemlju, već su počeli i u našoj zemlji da diktiraju pravila šta se sme a šta ne sme. Kineski investitor Linglong šalje uniformisano obezbeđenje da spreče novinarsku ekipu da snimi gradnju njihove fabrike. Šta će se ovde stvarno nalaziti, to niko ne zna. Ovo je naša zemlja! Vi ste gosti! Zapamtite to – stoji u objavi Fejsbuk stranice „Udahni ako smeš“, koja je objavila snimak.

Komentarišući navode da su pripadnici obezbeđenja te fabrike pokušali da spreče novinare televizije NewsMax Adria da snime prilog ispred gradilišta nove fabrike, Rodoljub Šabić, bivši poverenik za informacije od javnog značaja, je kazao da su takvi postupci „pravno neodrživi, a faktički ponižavajući i nedopustivi“.

Ocenio je da nadležni državni organi imaju obavezu da kineske investitore „upozore da benevolentan odnos sa kojim su dočekani u Srbiji ni u kom slučaju ne podrazumeva njihovo pravo da krše naš Ustav i ne poštuju naše zakone“.

– Ustav Srbije garantuje slobodu izražavanja koja, uz ostalo, izričito podrazumeva pravo da se i slikom šire ideje i informacije. Ustav takođe garantuje pravo svakog da bude obavešten o stvarima od javnog značaja a obavezuje medije da o tome vode računa. Reč je o fundamentalnim ljudskim pravima koja se ostvaruju neposredno. Način njihovog ostvarivanja može se izuzetno urediti zakonom ali ta prava nikad ne mogu i ne smeju biti predmet nečijeg ćefa, dobre ili loše volje – naveo je bivši poverenik.

Podsetio je da Krivični zakonik tretira nedozvoljeno snimanje i emitovanje snimaka ali da ga vezuje „isključivo za snimanje koje je zadiranje u privatnost, odnosno povredu prava fizičke ličnosti a ne za snimanje javnih objekata“.

– Zabrana snimanja nekih objekata odnosno njihove okoline bi mogla, samo eventualno, biti posledica primene Uredbe o određivanju poslova bezbednosne zaštite određenih lica i objekata, ali to važi za bitno drugačije objekte, one od strateškog značaja za državu, podrazumeva odgovarajuće procene bezbednosnih službi i odgovarajuću proceduru – naveo je Šabić.

Podeli
Updated: јун 8, 2021 — 1:43 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *