Vučić glasao da se Rusija izbaci iz tela UNa

Generalna skupština Ujedinjenih nacija izglasala je suspenziju Rusije iz Saveta za ljudska prava UN, sa sedištem u Ženevi.

Za inicijativu koju su predvodile SAD, glasale su 93 zemlje među kojima je i Srbija, dok su 24 zemlje glasale protiv, a 58 zemalja je bilo uzdržano, preneo je Rojters.

Sjedinjene Države najavile ranije su da će od Generalne skupštine Ujedinjenih nacija tražiti da suspenduje Rusiju iz Saveta za ljudska prava.

To je saopštila američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas Grinfild koja je najavila da planira da zatraži da se o tome glasa ove nedelje i ocenila da je učešće Rusije u Savetu – farsa.

Rusija je upozorila države članice UN da će, ako glasaju za ili budu suzdržane u vezi s američkim zahtevom da je suspenduju iz Saveta za ljudska prava, smatrati to “neprijateljskom gestom” koja će imati posledice za njihove bilateralne odnose, po noti koju je Reuters u sredu dobio na uvid, prenosi Hina.

Rezolucija o suspenziji učešća Rusije u Visokom komesarijatu UN za ljudska prava nema nikakve veze sa ljudskim pravima, izjavio je ranije zamenik predstavnika Ruske Federacije u UN Genadij Kuzmin.

“Ono što danas vidimo jeste pokušaj Sjedinjenih Američkih Država da zadrže dominantnu poziciju i potpunu kontrolu, da nastave liniju kolonijalizma ljudskih prava u međunarodnim odnosima”, rekao je Kuzmin na sednici Generalne skupštine UN.

Izvor: B92

Podeli
Updated: април 7, 2022 — 7:46 pm

1 Comment

Add a Comment
  1. Šta drugo očekivati od čoveka koji nema kičmu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *