VUČIĆ I INFORMER U NEVERICI: Tramp optužuje SRBE za nameštanje izbora

Američka izborna drama nije mogla da se završi, a da se Srbi ne nađu među junacima. U novom činu aktuelni predsednik Donald Tramp, koji i dalje ne priznaje pobedu rivala Džoa Bajdena, za glavnog antagonistu bira kompaniju za brojanje glasova „Dominion Voting System“ koju je optužio za pomaganje u „izbornoj krađi“. Zaplet je dalje vodio sve do Balkana, kada je otkriveno da su softver na koji se američki predsednik obrušio napravili srpski inženjeri.

Tramp je na Tviteru tvrdio da je ukupno 2,7 miliona njegovih glasova pripisano Bajdenu, a da je u 28 država u kojima se koristi sistem „Dominion“ najmanje 435.000 njegovih glasova otišlo demokratskom kandidatu. Prema njegovim rečima samo u Pensilvaniji prebačeno je 221.000 njegovih Bajdenu, dok je navodno izbrisano 941.000 njegovih glasova.

„Delovi kineski, softver srpski“

„Dominion“ je kanadska kompanija, sa sedištem američkog dela u Denveru. Pravi mašine za glasanje, kao i softver koji pomaže vladinim zvaničnicima da organizuju i prate izborne rezultate. Kompanija ima predstavništvo i u Srbiji i zapošljava tim naših programera odgovornih navodno upravo za „sporni“ softver.

Kako je svojevremeno pisao magazin „PC press“, kompanija je osnovana početkom 2003. a jedan od osnivača je Srbin koji se školovao u Kanadi. Još pre četiri godine zapošljavala je više od 250 ljudi, od čega je više od 50 bilo u razvojnom centru u Beogradu, mahom inženjera sa beogradskih fakulteta ETF i FON.

Iz beogradskog predstavništva tada su rekli da je pred njima ne baš jednostavan zahtev i da uređaji koje moraju da osmisle zahtevaju mnogo analiza i truda.

– Pored toga što moramo da ispunimo specifične zahteve koje je podnela neka grupa građana, striktno moramo da pazimo i na to da se novi metod i uređaj za glasanje uklopi u sve norme i integriše u naš sistem – rekli su tada predstavnici kompanije iz Beograda.

Za uvođenje lika Srba u priču pobrinula se novinarka „Njuzmaksa“ i izveštačica iz Bele kuće Emerald Robinson.

– Šta ako bih vam rekla da je „Dominion“ kanadska kompanija koja je svoje delove dobila iz Кine, a softver iz Srbije? Da je u vlasništvu privatne investicione kompanije u čijem je odboru Obamin ambasador u EU? I da je dala novac Fondaciji Klinton? Da li biste poverovali? – upitala je dramatičnim tonom svoje pratioce na Tviteru.

Ostaje nejasno da li je ovim „delovi kineski, softver srpski“ delom sugerisala da su Kinezi i Srbi deo velike zavere da se sruši Tramp ili je to upotrebila kao prilog tvrdnji da sistem ne radi kako treba.

Da li je sve ovo istina ili ne, ostaje da se utvrdi, ali izgleda da nema svetske priče bez Srba negativaca. Urednk Informera i predsednik SNSa su sigurno u neverici ovim izjavama koje dolaze iz Trampovog štaba.

Podeli
Updated: новембар 15, 2020 — 12:38 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *