Vučić: Imaćemo deset puta jeftiniji gas nego u Evropi

Beograd i Moskva će potpisati novi gasni ugovor na tri godine, rekao je Aleksandra Vučić posle telefonskog razgovora sa Vladimirom Putinom, prvim čovekom Rusije.

„Ako sve realizujemo, imaćemo po pitanju gasa sigurnu zimu“, rekao je Vučić novinarima prilikom obilaska skladišta Republičke direkcije za robne rezerve.

On je istakao da će cena gasa biti veoma povoljna i da će kubni metar Srbiju koštati i 10 do 12 puta manje nego u Evropi.

Sadašnji gasni ugovor Srbije i Rusije ističe 31. maja.

U saopštenju Kremlja koje je prenela ruska novinska agencija TASS, navodi se da su Putin i Vučić dogovorili da „Rusija nastavi neometano da snabdeva Srbiju prirodnim gasom“, kao i da su „razgovarali o situaciji u Ukrajini i na Kosovu“.

Srbija je jedna od retkih evropskih država koje nisu uvele sankcije Rusiji , ali je u Ujedinjenim nacijama glasala za rezoluciju kojom se osuđuje narušavanje integriteta i suvereniteta ove države.

Cena zavisi od količine

Vučić je istakao je da će Srbija i dalje nabavljati ruski gas po ceni koja se utvrđuje po sadašnjoj formuli.

Ta formula zavisi od kretanja cene nafte na svetskom tržištu, a to znači, tvrdi on, da će Srbija imati najpovoljniju cenu gasa u Evropi.

„Potpisaćemo ugovor na rok od tri godine, a sutra ili prekosutra razgovaraćemo o količinama gasa.

„Srbiju su potrebne veće količine gasa, ali ako smem da kažem, imaćemo sigurnu zimu, a od daljih razgovora zavisiće koliko će nas gas koštati“, kazao je Vučić novinarima u Beogradu.

Kako je pojasnio, u ovom trenutku cena gasa koji će Srbija nabavljati od ruskog Gasproma je tri puta niža nego što ga nabavljaju druge evropske zemlje.

Kako je dodao, očekuje se da cena bude 340 do 350 dolara za 1.000 kubika gasa.

„To nije konačna cena jer će ona zavisiti od količine koja će biti isporučena“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je izneo Putinu i stav Srbije da bi Beograd želeo „što brže uspostavljanje mira u Ukrajini, a da je ruski predsednik izneo podatke iz sopstvenog ugla“.

Podeli
Updated: мај 29, 2022 — 8:06 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *