Vučić: Jedva čekam da budem sklonjen sa vlasti

„Kada su nas Amerikanci pitali zašto ne uzmemo neki drugi gas, mi smo rekli nema problema. Pitali smo ih gde je taj jeftiniji i bolji gas. Još ga nisam video. Ako ćete da nam ponudite bolji i jeftiniji, nema problema, dajte.

Niti sam budala niti ću da ponižavam svoju zemlju. Da plaćam reket bilo kom u svetu, neću dok sam živ.

Jedva čekam da konačno budem sklonjen sa vlasti, mnogo desetina miliona evra i stotina milion evra su razni uložili u to, da se malo odmorim od svega“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka sa Sergejem Lavrovim, govoreći o planiranim američkim sankcijama Turskom toku.

Aleksandar Vučić se danas sastao sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovim, koji je danas gost Srbije, posle čega su se obratili javnosti. Bilo je reči o odnosima dve zemlje, završetku radova na Hramu Svetog Save, ali i najavljenim američkim sankcijama Turskom toku.

– Još jedanput želim da pozdravim uvaženog prijatelja gospodina Lavrova, sa kojim sam imao detaljne i temeljne razgovore, pre svega o odnosima Srbije i Rusije, naglašeno prijateljskog karaktera. Utvrdili smo opredeljenje obe zemlje da nastavimo da razvijamo i poboljšavamo naše odnose – rekao je Vučić.

On je dodao da je zadovoljan i da je imao čast što je ugostio Lavrova, kao i što su odali počast ruskim herojima.

– Imamo zajedničku ulogu sa Ruskom Federacijom u odbrani istine za koju je stradao ruski narod, ali i srpski narod, kao ubedljivo najstradalniji narod u ovom delu Evrope. Jasno je da postoje pokušaju revizije istorije, a mi ćemo se tome oštro suprotstavljati, i našu decu i unuke ćemo naučiti ko su bili ljudi koji su se stvarno borili za slobodu sveta i Evrope.

Govorili smo o situaciji u Evropii, u regionu, u svetu… Izneo sam ličnu zabrinutost za situaciju u regionu i nadam se da ćemo svi zajedno imati dovoljno razuma da nesuglasice rešavamo mirnim putem – istakao je predsednik.

Vučić je potom govorio o poseti Hramu svetog Save, i još jednom se zahvalio Rusiji i Vladimiru Putinu, na značajnoj pomoći koji su pružili za izgradnju, kako je rekao, najlepšeg hrama na svetu.

– Nisam bio u lepšem od Hrama svetog Save, a bio sam u bogomoljama po celom svetu. Ne bismo to mogli da uradimo bez naših ruskih prijatelja.

Zatim je naveo da su teme razgovora bile i energetika, vojnotehnička saradnja, trgovina i strateški projekti.

– U svim oblastima imamo dobru saradnju, Ruske železnice rade ovde na izgradnji dispečerskog centra, na velikim pružnim deonicama. Zahvalni smo ruskim prijateljima na podršci teritorijalnom integritetu Srbije, ali zahvalni smo i lično Lavrovu na podršci koju nam pruža u raznim svetskim organizacijama.

Dotakli smo se i teme vojne neutralnosti, i to opredeljenje se ne dovodi u pitanje. Srbija neće biti deo vojnih blokova, sami ćemo čuvati svoju slobodu, nebo i zemlje. Zahvalio sam se na vojno-tehničkoj podršci koju smo dobili od Rusije i predsednika Vladimira Putina – istakao je Vučić.

On je na pitanje o planiranim američkim sankcijama Turskom toku rekao da je Srbija do sada preko Ukrajine i Mađarske dobijala ruski gas, te da je on bio najjeftiniji.

– Kada su nas Amerikanci pitali zašto ne uzmemo neki drugi, mi smo rekli nema problema. Pitali smo ih gde je taj jeftiniji i bolji gas. Još ga nisam video. Da li neko traži od Srbije da kupi skuplji gas, da zar nečijih političkih interesa kupimo skuplji, ja to narodu ne mogu da objasnim. Ako ćete da nam ponudite bolji i jeftiniji, nema problema dajte. Niti sam budala niti ću da ponižavam svoju zemlju.

Nema problema. Šta nekog briga gde ćemo da branimo svoj gasovod. A koji ćemo gas da kupujemo, neka svako radi svoj posao. Da plaćam reket bilo kom u svetu, neću dok sam živ. Jedva čekam da konačno budem sklonjen sa vlasti, mnogo desetina miliona evra i stotina milion evra su razni uložili u to, da se malo odmorim od svega – rekao je predsednik Srbije i dodao da ćemo do kraja godine otvoriti svoj gasovod.

– Kad oni svi uspeju da mene velikog diktatora, zlikovca i sve ostalo smene, onda neka to pitanju sledećeg predsednika. Do tada će Srbija da se ponaša domaćinski – naveo je Vučić.

Sergej Lavrov se zahvalio na prijemu ruske delegacije. On je naveo da su pregovori bili veoma sadržajni, da su pričali o čitavoj lepezi pitanja unutar bbilateralnih odnosa.

– Potvrdili smo posvećenost dogovorima koji su postignuti, jačanju strateškim pitanjima, od političke dimenzije do vojne saradnje – rekao je Lavrov.

On je izjavio da je plamen večne vatre, koji je danas upaljen, dopremljen iz Moskve i da odaju počast svima koji su dali svoje živote.

– Potvrdili smo naše nastojanje da aktiviramo saradnju u borbi protiv korone. Razgovarali smo o razvoju trgovinske i ekonomske saradnje. Posebna tema visoke tehnologije, nuklearna energija, digitalizacija.

Visoko cenimo dijalog između ruske i srpske pravoslavne crkve, a u njihovom temelju je odbrana jedinstva pravoslavne crkve. Danas smo učestvovali u ceremoniji završetka izgradnje Hrama Svetog Save. Istovremeno smo odali poštu patrijarhu Irineju – rekao je Lavrov.

Izvor: Direktno

Podeli
Updated: децембар 16, 2020 — 10:26 am

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *