Vučić: Komplikuje se situacija oko posete Lavrova, pitanje je kako će da dođe

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na Globsek forumu u Bratislavi da se u junu neće desiti ništa u pogledu evropskih integracija Zapadnog Balkana i da nade polaže u decembar. Kazao je i da se komplikuje situacija oko najavljene posete ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova Beogradu.

Upitan „da li se komplikuje situacija oko dolaska Lavrova“, koji su mediji najavili za 7. jun, Vučić je odgovorio potvrdno za Televiziju Pink u Bratislavi.

„Komplikuje se, svakako se komplikuje, nisam još spreman da o tome govorim, ali da – komplikuje se, pitanje je kako će da dođe… videćemo“, rekao je on.

Upitan „da li bi bila loša vest“ da nemački kancelar Olaf Šolc ne dođe u Beograd, a što su mediji najavili za 10. jun, Vučić je odgovorio potvrdno.

„Bila bi to bila tragedija… pa zamislite da nemački kancelar treba da gostuje u nekoj zemlji, a kaže da ne želi da dođe ili da ne može da dođe … naravno da (bi bila) loša vest“, rekao je on.

Upitan „da li je moguće da se to dogodi“, Vučić je rekao da se nada da se to neće desiti.

„Uvek postoji mogućnost, ali ja se nadam da se to neće desiti, ali videćemo, videćemo prvo da li će doći Lavrov, pa ćemo videti… a ima tu reakcije i drugih zemalja“, rekao je on.

„U junu ništa u pogledu evrointegracija, polažem nade u decembar“

Vučić je tokom razgovora „EU i Srbija: Strateško partnerstvo za budućnost“ rekao da je Srbija zahvalna jer je EU uvek pomagala u krizama i u poplavama i u migrantskoj krizi, ai da je potrebno da se vidi odlučnost članica EU i Brisela u pogledu evrointegracija.

Pitanje je da li stvarno računate na nas, rekao je Vučić.

On je istakao kako ne očekuje da će se u junu nešto desiti u pogledu evrointegracija Zapadnog Balkana i da, ako neko nešto dobije to će biti Ukrajina, Gruzija i Moldavija, ali ne veruje da će biti promena u statusu Severne Makedonije i Albanije, kao i da se „ništa neće desiti“ sa Srbijom i Crnom Gorom.

„Moramo da uradimo mnogo stvari pre decembra. Polažem mnogo nade u decembar. Do tada možemo da radimo domaći. Nadam se da će situacija u Evropi biti čistija do tada, pre svega između Berlina i Pariza, tada možemo nečemu da se nadamo“, rekao je Vučić.

Podeli
Updated: 3 јуна, 2022 — 8:44 am

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *