Vučić: Kosovo je „čedo“ zapada, ali sada je tinejdžer koji treba dalje DA RASTE

Oni su sve vreme radili na dobijanju novih država kako bi dobili priznanje nezavisnosti Kosova, a kada mi radimo na povlačenju onda je to problem, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kako je rekao, ovo je jedna od stvari koju je danas rekao italijanskom premijeru Đuzepeu Konteu, koji je u poseti Srbiji.

– Mi smo u teškoj situaciji zato što je 90 odsto naših partnera priznalo Kosovo. To je njihovo čedo, koje je sada tinejdžer koji treba dalje da raste – rekao je Vučić.

Srbija je spremna za razgovore sa Prištinom, što bi možda u budućnosti moglo da vodi ka nekakvom sporazumnom rešenju. Srbija je spremna na nastavak dijaloga čim takse budu ukinute koje je nametnula Priština, istakavši da su one primer kršenja CEFTA sporazuma i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, uz opasku da „tako nešto racionalni ljudi ne mogu da donose“.

– Spremni smo za razgovore koji bi možda u budućnosti vodili nekom kompromisnom rešenju. Da li će ga ili neće biti mnogo je puta još pred nama, ali je važno tragati za mirom i kompormisom, a ne za razlozima za sukobe – istakao je Vučić

Italijanski premijer rekao je da će na temu taksi razgovarati i sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, na koji način Italija Srbiji može da pomogne u ovom slučaju.

Vučić se na to nadovezao da „nama nema ulaska u EU, dok ne postignemo ovakav ili onakav sporazum sa Prištinom“.

– Rekao sam premijeru Konteu, da ne mogu da razumem poziciju kosovskih Albanaca ako neće sporazum, kako misle da postanu konsolidovana država? Možda je njima i važnije nego nama, ako tako mogu da kažem – istakao je Vučić.

On je kazao i da nije čudo da Albanci ulažu ogroman novac za lobiranje, da imaju tri ili četiri agencije koje rade poslove za njih. Mi, kako kaže, to nemamo.

– Mnogo novca ulažu, imaju strahovito jaku dijasporu u Njujorku koji lobiraju za Albance na Kosovu, kao što su lobirali za pobedu Albanaca u Tuzima u Crnoh Gori – istakao je on

Podeli
Updated: 6 марта, 2019 — 2:56 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *