Vučić: Kupićemo još NAŠEG zlata od Kineza  

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je kriza u Ukrajini doprinela „enormnim“ skokovima cena na tržištu i dodao da su danas formirani timovi koji će pratiti situaciju sa naftom.

„Danas smo formirali 10 timova, pratiće se situacija sa naftom i biće ljudi iz Ministarstva energetike i finansija, tim za žitarice i tim za svu ostalu hranu i neophodne potrepštine. Narodna banka vodiće tim za praćenje svih finansijskih operacija“, kazao je Vučić.

Cena gasa je danas „otišla u nebesa“, naglasio je predsednik, jer je Nemačka počela da kupuje ogromne količine gasa.

„Potražnja je bila na nivou 1,5 milijarde, a sa transportom to su besmislene cene, nemoguće za najrazvijenije zemlje“, rekao je on i dodao da Srbija trenutno ima 123,6 miliona kubnih metara gasa.

On je kazao da energetski sektor nije pod takvim sankcijama, ali da je to „samo trenutna“ situacija, pošto se sve menja „iz časa u čas“.

„Sada imamo nafte za više od dva meseca, da nigde ništa ne nabavljamo, pa nema potrebe za strahom, a u narednih 15 dana hoćemo ‘do čepa’ napunimo sva naša skladišta i to će koštati oko 115 miliona evra“, rekao je Vučić.

„Kupićemo još ‘našeg’ zlata od Kineza“

Predsednik Vučić izjavio je da je država Srbija „apsolutno likvidna“ i da „na računu“ trenutno ima 1,4 milijarde evra.

„Imamo novac zahvaljujući onome što su građani učinili i razumeli u prethodnom periodu“, kazao je.

Najavio je da će država „od Kineza“ kupiti još „našeg“ zlata po povoljnijim cenama da bi očvrsnula državne rezerve.

„Naš bankarski sektor je stoprocentno siguran. Ako nešto mogu da kažem da je apsolutno sigurno, to je bankarski sektor“, rekao je Vučić.

Naveo je da Srbija još neće ograničavati izvoz pšenice i kukuruza, ali da je pripremila mere ograničenja na 20 odsto ukoliko bude potrebno.

Dodao je da Srbija ima dovoljno svih osnovnih namirnica, osim mleka u prahu.

Podeli
Updated: март 3, 2022 — 11:02 am

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *