Vučić: Lično mi je svejedno ko će da bojkotuje, ne mogu mi ništa!

Izbori će biti održani na proleće, ali bi građani već u narednih nekoliko nedelja mogli da znaju ko će na tim izborima učestvovati. Nakon što je nekoliko opozicinih stranka najavilo bojkot, predsednik Aleksandar Vučić poručio je građanima da ne brinu, da svako ima pravo da bojkotuje, a da je njemu lično svejedno ko će na izborima učestvovati.

Ako pitate predsednika Vučiča vlast mnogo čini kako bi ispunila zahteve opozicije za fer i poštene izbore. Predsednik u razgvoru za Glas Amerike kaže da su na snazi zakoni koje je donela prethodna vlast, spreman je na proveru biračkih spiskova, a što se medija tiče, navodi da su danas najmoćnije društvene mreže.

“Ja sam siguran da oko RTS uvek može sve da se dogovori precizno kakva pravila da budu, ali to ne zavi od nas nego od RTS (…) A šta oko REM-a? Vi biste da srušite nezavisna tela koja su oni postavljali, sve njihove zakone, sve njihove norme da rušite, zakone da rušite. Interesantan slučaj”, rekao je Vučić.Interesantno je i da iako kaže da SNS ulaže napore, u suštini svejedno mu je da li će i ko bojkotovati izbore.

“Građani ne moraju da brinu. Svako ima pravo da bojkotuje, posebno oni koji imaju nikakvu podršku naroda i svih njihovih partija zajedno iznosi ispod deset odsto. Tako da mogu da bojkotuju, ili ne moraju. Pravo da vam kažem, meni je svejedno. Voleo bih da izađu na izbore i jasno vide kako i koliko stoje, a meni je jasno koliko su “jaki” i da mi ne mogu ništa.”, poručio je Vučić.

Loading...

Za jaku demokratiju potrebna je jaka opozicija u parlamentu, ukazuje ambasador Nemačke Tomas Šib. On pozdravlja dijalog između vlasti i opozicije, i kaže da načelno govoreći, bojkot nije dobro rešenje. “I sada je u okviru tog dijaloga pokušano da se pokrenu stvari sa mrtve tačke i da se okolnosti menjaju. Po našem mišljenju to je važan proces i nadamo se da će se nastaviti, to je naša nada”, rekao je Šib.

Sve je manje nada da će se taj proces nastaviti. Narodna stranka Vuka Jeremića već je donela odluku o bojkotu, a slično razmišljaju i druge članice Saveza za Srbiju, poput Dveri Boška Obradovića.

“S obzirom da ovde nikakvi medijski uslovi za ravnopravan tretman izbornih učesnika ne postoje, meni ostaje jedino da Predsedništvu Srpskog pokreta Dveri predložim da mi već sada donesemo odluku o tome da ćemo bojktovati izbore na proleće iduće godine”, kaže Obradović.

I vlast i opozicija su preuranjeno i nepripremljeno ušli u dijalog, ocenjuje profesor Fakulteta političkih nauka Slaviša Orlović i navodi da je možda rano da se već sada donose definitivne odluke o bojkotu. “Pod pretpostavkom da će se izbori održati na proleće 2020, mislim da je još rano zakovati i vezati sebi ruke sa takvim odlukama. Zato treba ostaviti prostora da to bude sredstvo pritiska jedne stranke ili većine stranaka, ili ovih ključnih stranaka koje su bile povezane sa protestima u Srbiji”, smatra Orlović.

Jedan deo opozicije opreznije pristupa ideji bojkota. Za predsednika Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića utrkivanje koja će stranka pre da proglasi bojkot, predstavlja manjak opozicione zrelosti. Kaže da je i on u ovom trenutku za bojkot, ali da treba sagledati sve aspekte te odluke.

Izvor: Nezavisni

Podeli
Updated: 28 августа, 2019 — 7:46 am

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.