Vučić nacionalizuje NIS da bi ga dao Britancima

Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević oglasio se danas saopštenjem u kojem je upozorio javnost Srbije da se „sprema nacionalizacija Naftne industrije Srbije“ od strane režima Aleksandra Vučića.

Đorđević je istakao da je predsednik Srbije mimo ustavnih ovlašćenja već inicirao taj proces, a da će ga „verovatno odmah nakon izbora objaviti javno“.

„Tim potezom, Srbija bi ugrozila podršku Ruske Federacije našim nacionalnim interesima, pre svega Rezoluciji 1244, ali i opstanku Republike Srpske“, smatra lider Oslobođenja.

On upozorava da je nacionalizacija NIS-a samo korak ka daljim „ekonomskim sankcijama Rusiji“.

U celu transakciju je, prema njegovim rečima, uključenja nekadašnja holandska, a danas britanska multinacionalna korporacija Šel.

„Uvođenje Britanaca u većinsko vlasništvo NIS-a nakon preuzimanja od Gazproma je cena podrške zapada za Vučićev opstanak na vlasti“, kritikuje Đorđević.

Kako je naveo, energetski otklon od Rusije je Aleksandar Vučić potpisao još 2020. godine u Beloj kući, u tzv. Vašingtonskom sporazumu.

„Krvotok privrede Srbije ćemo predati zapadnoj multinacionalnoj kompaniji čiji prihodi se mere u stotinama milijardi evra i koji onda mogu da ucenjuju Srbiju zatvaranjem naših rafinerija, a sve pod plaštom borbe protiv ruskog uticaja“, kaže Mlađan Đorđević.

On je takođe upozorio da je upravo Šel nedavno stupio na tržište proizvodnje litijumskih baterija, te je izvesno da će ova kompanija zatražiti i određene koncesije u pogledu nalazišta ove rude u Srbiji.

„Možemo očekivati novi napad na životnu sredinu Srbije. Aleksandar Vučić je spreman sve da proda za šaku vlasti“, ističe predsednik pokreta Oslobođenje.

Iz ovog pokreta su upozorili da je predsednik Srbije dužan da štiti državne i narodne interese, a ne svoj lični koruptivni i stranački interes, te pozvali građane na proteste povodom predaje naftne industrije.

Podeli
Updated: март 22, 2022 — 1:17 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *