Vučić najavio poskupljenje goriva od 13. Marta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć se opet poigrao sa našom psihom. Ovog puta najavio je da će država doneti odluke kojima će se osigurati snabdevenost gorivom, i to bez „većeg“ skoka cene. Dakle, predsednik je priznao – poskupljenje je neminovno.

Kada je gorivo u pitanju, trenutno je na snazi Uredba o zamrzavanju cena, koja se odnosi na Evro dizel i Evro premijum BMB, čije cene po litru trenutno iznose 179, odnosno 171 dinar. Ova mera na snazi će biti do 13. marta, a od njenog uvođenja, pre skoro mesec dana, ekonomisti ističu da je ovo bila loša odluka, te da će gotovo sigurno doći do nestašica, a nakon prestanka važenja ove uredbe – ponovno poskupljenje cena koje već sada dovoljno opterećuju novčanike srpskih vozača.

Ovo je sinoć indirektno rekao i sam predsednik, kazavši da država radi na donošenju odluka koje će uticati na snabdevanje gorivom bez „većeg“ povećanja cena. Ipak, i malo poskupljenje i dalje je poskupljenje.

Ekonomski analitičar Bogdan Petrović rekao je da je poskupljenje bilo očekivano, a glavni krivac za to je upravo zamrzavanje cena.

Kako je i sam predsednik istakao, veleprodajna cena u rafinerijama, kada je u pitanju Evro dizel iznosi 193 dinara, dok je cena na pumpama 179. Ovo znači da su od početka važenja ove uredbe svi trgovci naftnim derivatima ovu razliku da isplate iz sopstvenog džepa.

„Dalje važenje ove uredbe dovelo bi do nestašica i zbog toga je država morala da interveniše na ovaj način“, objašnjava Petrović.

Prema Vučićevim rečima, učešće države u akcizama dovešće do njihovog smanjenja od 20 odsto.

„Država plaća 20 odsto od ukupne akcize, država se toga odriče, da bi mogla da stabilizuje cene, da ne idemo u inflaciju, da ljudi mogu da se osećaju sigurno“, rekao je.

Time bi nova, odmrznuta cena Evro dizela iznosila 181 dinar ili, kako kaže predsednik, „samo dva dinara više“.

„Poskupljenje je bilo neminovno jer nijedan trgovac derivatima ne može da radi ako je na gubitku“, rekao je Petrović, objasnivši ovu situaciju kroz primer radnika. Naime, kako nijedan radnik ne bi radio bez plate, već bi u jednom trenutku dao otkaz, tako i ova Uredba u zamrzavanju ne može dugoročno da bude na snazi.

Podeli
Updated: март 9, 2022 — 9:13 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *