VUČIĆ: Nazadovali smo u jednoj oblasti , što ne uvodimo sankcije Rusiji

„Izveštaj Evropske komisije je povoljniji po nas pre svega u smislu vladavine prava, a mnogo nepovoljniji u smislu usagalašavnja naše spoljne politike sa Evropskom unijom“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za medije sa šefom Delegacije EU u Srbiji. Vučić je izjavio da je istina sve što je napisano u izveštaju, ali da „postoje stvari na osnovu kojih se odluke donose drugačije“. Srbija će nastaviti da napreduje na evropskom putu, s tim da za nas teritorijalni integritet ima drugačije značenje nego za njih, rekao je Vučić.

Vučić je zahvalio ljudima iz Evropske komisije na njihovom radu kako bi sastavili izveštaj. Napomenuo je koliko je važna ekonomska saradnja sa Ervopskom unijom i njen značaj kao partnera. Kako je rekao, u velikoj meri je saglasan sa ocenama u izveštaju.

„Najvažniji deo je ono što mi je i Žiofre rekao na sastanku, a tiče se našeg odnosa prema uvođenju sankcija Rusiji. To je političko pitanje, danas je naš nivo usaglašenosti 45,03. Oni svaki dan izlaze sa deklaracijama protiv Rusije, razumemo mi njih, rekao sam Žiofreu, mi ni za jednu nismo glasali. Rekao sam da ćemo uzeti u obzir njihove stavove, predloge, taj politički deo je obojio ceo izveštaj. Želim da ljudi u Srbiji znaju, pojedini žele da govore o nazadovanju, a zabeleženo je nazadovanje samo u jednoj oblasti, jedino u našem odnosu prema sankcijama Rusiji, u našoj usaglašenosti sa deklaracijama EU“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao i da je zadovoljan činjenicom da je, uprkos otporima, „izguran referendum o ustavnim promenama“, što se i konstatuje u izveštaju.

„Konstatovan je izvestan napredak u borbi protiv korupcije što je za nas važno. Srbija je za izbore prihvatila 79 odsto preporuka ODIHR-a i sprovela u delo, a da mnoge zemlje koje pišu izveštaj su prihvatile od nila do 15-20 odsto. Što se tiče Greka, hvala im što su konstatovali napredak. Za nas je važno da EK konstatuje da je Srbija spremna da otvori Klaster 3, mislim da nam otvara izveštaj mnogo prostora da sa svim ljudima iz Brisela nastavimo da radimo na reformama, da mnogo toga uradimo do nove godine u vladavini prava, što je važno za našu zemlju“, kaže Vučić.

Dodaje da je važna ocena dsa Srbija gradi dobrosusedske odnose sa svima, iako je konstatovano da su odnosi sa Hrvatskom zategnuti.

„Kada je u pitanju poglavlje 35, dijalog sa Prištinom, Srbija nije izazivala nijednu krizu, po tom pitanju je težak put pred nama i plašim se da neće biti dobrih vesti u narednom peridodu“, rekao je.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da iz Evropske unije očekuje uslovljavanja koja se odnose na pretpristupne pregovore u pogledu odnosa sa Rusijom, kao i Kosova i Metohije, ali da će Srbija, zbog svojih gradjana, nastaviti da sprovodi reforme za koje je „čvrsto i snažno opredeljena“. Vučić je rekao da očekuje da će se uslovljavanja nastaviti i da ćemo „imati klackalicu, nekad će da budu sankcije prema Rusiji a nekad Kosovo i Metohija“.

„Naše je da radimo zbog naših građana, da budemo čvrsti i snažno opredeljeni za reforme. Nastavićemo da radimo na evropskom putu, možda nešto promenimo a možda ne promenimo“, rekao je Vučić.

On je na pitanje novinara da prokomentariše zabranu uvoza ruske nafte preko Hrvatske, rekao da su „oni pokazali šta misle o našoj zemlji“, kao i da ne zna kako Hrvatska može da ima uticaj na odluku Srbije da gradi naftovod prema granici s Mađarskom, kada „mi to sami radimo s partnerskom Mađarskom“.

Podeli
Updated: октобар 13, 2022 — 7:33 am

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *