Vučić: Nezaposlenima 120 evra pomoći

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras na RTS da će nezaposleni dobiti pomoć od po 120 od države.

– Za nezaposlene ide 120 evra u ovoj godini. Nezaposleni će kao svi punletni građani dobiti dva puta po 30 evra, u maju i novembru, ali i još po 60 evra u junu – naglasio je Vučić i dodao:

– Dobra vest i za muzičare, oni nisu u sistemu PDV-a, ali za oko 3.000 njih spremno je podrška od dva minimalca. Vlada će verovatno u sutra ili ponedeljak doneti odluku o novčanoj pomoći – rekao je Vučić.

Podsetio je da će svi punoletni građani Srbije u maju i novembru dobiti po 30 evra, tako da će oni imati ukupno 60 evra.

– Penzioneri će pored toga dobiti i još po 50, tako da će na kraju penzioneri imati ukupno 110 evra – rekao je Vučić.

On se osvrnuo i na isplatu minimalca za 1,55 miliona radnika u privatnom sektoru.

– Već od 8. aprila kreće i isplata minimalca za 1,55 miliona radnika u privatnom sektoru, za preduzetnike, mikro, mala, srednja i velika preduzeća – tri puta po pola minimalca. Zatim imamo sektorsku podršku za autobuske prevoznike, zatim hotelisere 350 evra po sobi i 150 po krevetu – rekao je Vučić.

Najavio je da će država verovatno morati da da bar još jedan minimac ugostiteljima i svim drugim ugroženim sektorima. Naglasio je da sve to država plaća i uspeva da ne poveća javni dug u odnosu na BDP.

– Ne dolazi u obzir da podižemo poreze,već ćemo taj novac naći u rastu – poručio je Vučić i dodao:

– Novac dajemo zbog opšte potrošnje, a time podižemo stopu rastsa. Imamo 62,1 milijardu više u budžetu. U decembru i novembru sve više troše, sve što je slabo izračuntato u prethodnoj godini. Nama je stopa rasta važnija sada od tih para. Sada ću da idem svaki dan na put, svaki dan da obilazim radove. Imaćemo 1. decembra osam auto-puteva u izgradnji – rekao je Vučić.

On je napomenuo i da postoji problem sa radnom snagom.

– Nemamo ni varilaca, bravara, tesara, stolara, sve nam to nedostaje. Ti ljudi će za dve do tri godine imati veće plate od nas. Mi nemamo svojih radnika. Imamo divne i vredne ljude, mahom su sa juga, ali i delova zapada Srbije. Međutim, iz Beograda i Novog Sada neće niko – podvukao je. Vučić je kazao da javni dug Srbije iznosi 58 odsto BDP, dok je u Italiji na primer 160 odsto, u Crnoj Gori 100 odsto, Francuskoj 116 odsto, Španiji 118 odsto, Grčkoj 220 odsto, a u Sloveniji i Hrvatskoj između 85 i 90 odsto.

Podeli
Updated: март 19, 2021 — 3:09 am

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *