Vučić o gondoli: Biće to najlepša atrakcija Beograda, opozicija ne zna gde je Beogradska tvrđava

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da će gondola na Kalemegdanu, kada bude izgrađena, biti jedna od najznačajnijih i najlepših atrakcija Beograda. On je odbacio kritike opozicije povodom tog projekta navodeći da oni “ne znaju” gde se nalazi Beogradska tvrđava.

“Kada budu radili na gondoli, jedino treba da vode računa da zbog jakih vetrova u Beogradu, ne bude na jednoj sajli jer bi je to ljulalo”, rekao je Vučić.

U ovom trenutku nije poznato da li će projekat izgradnje gondola na Kalemegdanskoj tvrđavi biti nastavljen. Upravni sud doneo je nedavno odluku o privremenoj obustavi pripremnih radova za izgradnju žičare na jednoj parceli na Tvrđavi.

Ovu odluku Sud je doneo nakon što je Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) tužio Ministarstvo građevinarstva i saobraćaja, koje je nedavno izdalo građevinsku dozvolu za pripremne radove na izgradnji žičare na jednoj parceli na Kalemegdanu. Radovi se obustavljaju do donošenja konačne odluke o zakonitosti dozvole.

Loading...

Kako je navedeno u građevinskoj dozvoli, pripremni radovi uključuju postavljanje gradilišne ograde, instalacija i oprema „privremenog karaktera“, zemljane radove i radove na stabilizaciji terena, kao i osiguranje iskopa prema susednim parcelama bušenim šipovima.

Gradnji gondole u Beogradu usprotivila se gotovo celokupna stručna javnost, odnosno više od dvadesetak strukovnih udruženja, naučnih instituta i obrazovnih katedri za očuvanje kulturnog nasleđa, koji su zahtevali da se projekat obustavi. Peticiju za to potpisalo je oko 14.000 građana.

Nakon što je Republički zavod za zaštitu spomenika kulture dao saglasnost za izgradnju gondole, oglasili su se konzervatori tog zavoda, koji su apelovali da se gradnja žičare na Beogradskoj tvrđavi obustavi.

Konzervatori su ukazali na to da nisu učestvovali u donošenju dozvole za gradnju, već samo arhitektonsko odeljenje RZZSK koje, kako je navedeno, takođe nije bilo jednoglasno.
Gradnji gondole usprotivilo se i Odeljenje istorijskih nauka Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), koje je ocenilo da bi taj projekat „grubo narušio celinu jedinstvenog spomenika i viziju položaja Beogradske tvrđave na ušću dveju velikih reka kakav nema nijedan srednjovekovni grad“.

Prema istraživanju Insajdera, planovi razvoja grada razlikuju se jedan od drugog i dok urbanistički plan predviđa žičare, ali ne precizira gde, Plan generalne regulacije zabranjuje njenu gradnju na Beogradskoj tvrđavi.

Poslednji usvojen Plan detaljne regulacije za gondolu poziva se na oba dokumenta, a predviđa gradnju baš na Kalemegdanu. Sva tri dokumenta usvojila je gradska skupština u protekle tri godine.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je u izjavi za Insajder rekao “da ne razumemo šta sa čim treba da bude usklađeno i da je sve u skladu sa zakonom”. Prema njegovim rečima, oni koji se sada bune to su mogli da rade u vreme dok je bila javna rasprava.

Prema planu beogradskih vlasti i JP Skijališta Srbije, koje se vodi kao investitor ovog projekta, projekat izgradnje gondole u Beogradu trebalo bi da bude realizovan do kraja ove godine.

Izvor: Insajder

Podeli
Updated: 6 маја, 2019 — 8:17 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.