Vučić o Rio Tintu: Mogli smo od Loznice da napravimo Tokio

Aleksandar Vučić je u emisiji „Hit Tvit“ rekao da Srbija može da iskopa 56.000 tona litijuma i da je cena po toni sada 76.000 dolara, a da je pre dve godine bila 4.000.

– Mogli smo od Loznice mali Tokio da napravimo. A sada stanovništvo u Podrinju napušta te krajeve. Šta imamo od Loznice do Bajine Bašte. Koliko ljudi imamo? Tu stvarno živi ne više od 125.000-130.000 ljudi.

Biće još manje. A što ne napravimo da bude 300.000 ljudi? Pa nećemo, zato što nam strane službe biraju. Zašto prvo nismo sačekali da vidimo studije o štetnosti, već je popušteno pod pritiskom – kazao je Vučić.

Vučić je naveo da je tako zato što su sportisti stali na neku stranu, a da o tome znaju vrlo malo.

– Koja se zemlja odrekla litijuma, ili nafte, koja je još prljavija? Moraju Srbi da se odreknu da bi bili siromašniji. Mi sada pregovaramo sa dva proizvođača automobila. I srce i dušu ću da ostavim da ih dovedem u Srbiju. Jedan je najveći evropski, drugi svetski proizvođač.

Jedan će odluku doneti krajem jula. Tresem se od straha zbog odluke, zato što će to biti spas Srbije – kazao je Vučić.

Podeli
Updated: април 20, 2022 — 9:10 am

2 Comments

Add a Comment
  1. Ovaj čovek je stvarno hendikepiran odsustvom morala i časti. On srce i dušu daje samo da se obustave istrage, afere i upropaščivanje zemlje. Imamo jedno od najplodnijeg zemljišta, zašto se pare ne ulažu u povećanje prinosa, pročišćavanje kanala za navodnjavanje ( koje su drugi iskopali), izgradnju staklenika i plastenika. Zašto je najbolji izbor kopanje ruda i devastiranje prirode? Zato što se odobravanjem kopanja najbrže dolazi do ličnih provizija. Zašto se ne kaže da kolika god bila cena neke rude, država ima samo rudarsku rentu od 3%. Nije ga sramota da se, kao ratni huškač, predstavlja kao neko ko je na videlo vratio saznanja o Jasenovcu, Starom sajmištu i drugim logorima iz II svetskog rata. Svako ko je završio osnovnu školu (u celoj bivšoj državi učio je o tome. Kada će on i njegovi obožavaoci shvatiti da sa njim nije počelo skoro ništa dobro.

  2. Mogli su oni od Loznice samo Hirošimu da naprave.
    Šta znači visoka cena litijuma? Znači da bi Rio tinto zarađivao kao nikad do sad. Mi bi skapavali kao i afrikanci što im drugi kopaju bogatstva i odnose a oni crkavaju u nemaštini.
    Rudnicima su bogati Tanzanija, Kongo, Somalija, Gana, Zimbabve… I zbog toga im narod uživa u blagostanju?
    Dovoljno je znanje iz osnovne škole i ono što vidimo na TV o tim zemljama kako prosperiraju, netreba da nam ovaj monstrum drži pridike

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *