Vučić od sutra diže gas za 11%, a cena se vratla na nivo pre rata u Ukrajini

Fjučersi prirodnog gasa na Holandskom TTF čvorištu i referentni ugovori u Evropi, pali su u poslednjih nedelju dana na najnižu vrednost od februara, tj. oko 77 evra po megavat satu. Od danas ujutru fjučersima se trguje na nivou od oko 81,5 evra.

Na svom vrhuncu u avgustu, evropske cene gasa premašile su 345 evra/MWh pošto je ruska upotreba oružja u izvozu prirodnog gasa u ostatak kontinenta kao odgovor na kaznene sankcije EU, i visoke temperature tokom leta, povećale su potražnju dok su ograničile ponudu.

Nagli rast cena je povećao račune domaćinstava za energiju i podstakle krizu troškova života širom većeg dela kontinenta.

Međutim, neuobičajeno toplo vreme tokom zime u većem delu severozapadne Evrope smanjilo je potražnju za grejanjem i omogućilo kontinentu da popuni svoje zalihe gasa nakon pada tokom nekoliko zahlađenja u poslednjih nekoliko meseci, piše CNBC.

Cena gasa u Evropi pale su ove nedelje na nivou koji nisu viđeni od pre početka rata u Ukrajini.

„Goldman Sachs“ je u novembru predvideo oštar pad cena gasa u Evropi u narednim mesecima, pošto su zemlje stekle privremenu prednost u pitanjima snabdevanja.

– Po pravilu, porast ili pad cena gasa za 100 evra po MWh menja račun za gas privrede evrozone — u potrošnji gasa 2021. — za iznos jednak skoro 3 odsto BDP-a kada domaćinstva i potrošači moraju da snosi pune troškove promene cena gasa – objasnio je u belešci prošlog meseca glavni ekonomista „Berenberga“ Holger Šmiding.

– Pošto EU uvozi deo gasa po dugoročnim ugovorima sa fiksnom cenom, stvarni uticaj na račun za uvoz gasa nije toliko izražen… ali kako su cene električne energije i dalje u velikoj meri povezane sa cenama gasa, ukupni bol od visokih cena gasa cene — i oslobađanje od bilo kakve korekcije — može biti izraženije.

Evropska unija je prošle nedelje dogovorila privremeni mehanizam za ograničavanje previsokih cena gasa, koji stupa na snagu 15. februara.

Mehanizam „korekcije tržišta“ će se automatski pokrenuti ako prva mesečna TTF cena pređe 180 evra/MVh tri dana uzastopno i ako odstupi za 35 evra ili više od referentne cene za globalni LNG (tečni prirodni gas) tokom ista tri dana.

Podeli
Updated: децембар 31, 2022 — 2:09 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *