Vučić okreće leđa Rusima: Mihajlović ministarka energetike

“Izbor Zorane Mihajlović na mesto ministarke energetike predstavlja nastavak srpskog približavanja Sjedinjenim Američkim Državama i pokušaj otklona od zvanične Moskve, koja je do sada preko političara iz redova Socijalističke partije Srbije kontrolisala ovaj resor”.

Već se ranije nagađalo da će dosadašnja ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović u novoj vladi najverovatnije će preuzeti ministarstvo energetike, koje je vodila u periodu od 2012. do 2014. godine.

Upravo je njen odlazak sa tog mesta pre šest godina percipran kao namera ruske strane da iz ovog, za njih veoma važnog resora u srpskoj administraciji, sklone političarku koja važi za “američkog čoveka”. Do sada je ovim ministarstvom rukovodio Aleksandar Antić iz Socijalističke partije Srbije, koji će, prema saznanjima Nova.rs, u novom sazivu Vlade voditi resor saobraćaja i infrastrukture,

Ova odluka SNS i Aleksandra Vučića svakako je jedno od najvećih iznenađenja u novoj Vladi ograničenog roka, s obzirom na to da se resor energetike u poslednja tri mandata ne dovodi pod znak pitanja i nekako automatski odlazi u ruke SPS.

“Energetika ovog puta odlazi naprednjacima. Vodiće je Zorana Mihajlović, a na njeno prethodno mesto doći će Aleksandar Antić”, neveo sagovornik Nova.rs

Povratak Mihajlović na staru funkciju, profesor Fakulteta političkih nauka Dušan Spasojević vidi kao snažan signal u pravcu produbljivanja odnosa sa Sjedinjenim Američkih Državama. Ipak, on upozorava da treba videti na koji način će Mihajlovićeva preuzeti ovaj resor i da li će doći do promene ne samo na ministarskoj funkciji, već i po čitavoj vertikali.

“Njen izbor na to mesto ima dve dimenzije. Pre svega, u pitanju je jačanje SNS na račun SPS, a druga dimenzija je spoljnopolitička. Nema dileme da je ovo još jedan u nizu gestova koji pokazuju naklonost i želju da se prodube odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama. Ipak, treba sačekati da vidimo da li je u pitanju dugoročna strategija vlasti ili je ipak reč o ‘ad hoc’ pokušaj”, navodi Spasojević, dodajući da imenovanje Mihajlovićeve na mesto ministarke energetike predstavlja ujedno i otklon Srbije od Rusije.

“Videćemo kako će izgledati naredni koraci, ali njen izbor možemo tumačiti kao udaljavanje od Rusije, s obzirom da ona važi za prozapadno orijetnisanu političarku”, kaže naš sagovornik.

Jakšić: Ako Mihajović dobije sektor energetike, biće jasno da je to zahtev Amerikanaca

Prema rečima spoljnopolitičkog komentatora Boška Jakšića, ukoliko Zorana Mihajlović dobije sektor energetike, to će nesumnjivo predstavljati zaokret u odnosima sa zvaničnom Moskvom. On podseća da je taj sektor do sada pripadao Socijalističkoj partiji Srbije koja je, kako kaže, stranka “pod patronom Rusije”.

“Reč je o najvažnijem ministarstvu za rusku stranu. Energetiku su stalno ‘držali’ socijalisti. Ukoliko ovaj sektor preuzme Zorana Mihajlović, onda bih rekao da je to nešto što su Amerikanci tražili tokom Vašingtonskih razogovora” navodi on.

Jakšić podseća da su zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država dali do znanja srpskoj strani da žele da blokiraju i smanje rastući uticaj Rusije i Kine. U tom smislu, kako navodi, imenovanje Zorane Mihajlović bi predstavljalo vernu ilustraciju srpske spremnosti da uvaži zamerke iz Bele kuće.

“Verovatno je ideja da se Rusima ‘iz ruku’ uzme Ministarstvo energetike i da se ono preda nekome ko je mnogo skloniji Americi”, objašnjava on.

“Rusi će ovaj potez uknjižiti kao negativan poen vlasitma u Srbiji”

Izvor: Nova

Podeli
Updated: октобар 23, 2020 — 9:23 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *