Vučić opet slagao da je inflacija u Srbiji najniža

„Aleksandar Vučić je sinoć izneo netačnu informaciju da će inflacija u Srbiji biti najniža, niža i od Nemačke, pošto je godišnja inflacija u Srbiji 2021. godine bila 7,9 odsto, a u Nemačkoj 5,7. Srbija ima značajno veću inflaciju od evropskog proseka, a prema poslednjim podacima Eurostata samo dve zemlje u EU, Estonija i Litvanija, imaju veću inflaciju od Srbije. Čak i ako se posmatra samo mesečna inflacija u decembru, ona je u Srbiji viša nego u Nemačkoj i većini drugih evropskih zemalja“, navodi se u izjavi Dušana Nikezića, predsednika Resornog odbora za privredu i finansije, koju prenosimo u celosti.

„Istovremeno, Srbija je među četiri najsiromašnije zemlje u Evropi, pa zvanični rast cena hrane i goriva od preko 20 odsto negativnije utiče na kvalitet života u Srbiji, pošto preko 50 odsto potrošačke korpe u Srbiji odlazi za hranu i energente.

Zato je Fiskalni savet procenio da je inflacija za siromašne u Srbiji već sad dostigla 15 odsto, a pošto ce se trend obezvređivanja prihoda nastaviti i u novoj 2022. godini, jasno je da će se dramatično povećati broj siromašnih, koji već sad čine preko polovine stanovništva u Srbiji.

Ljudi u Srbiji realno žive sve gore, pošto su, pored cena hrane i energenata, povećani i svi nameti države, od PDV-a, poreza na imovinu i paušala za preduzetnike, preko svih akciza i komunalija, a uvedeni su i novi nameti poput akcize na struju i poreza na šupe i bunare.

Plate su obezvređene, penzije realno niže nego 2012. godine, pa iz ovog začaranog kruga siromaštva možemo izaći samo ako 3. aprila svi izađemo na birališta i glasamo protiv ove štetočinske vlasti“, zaključio je Dušan Nikezić, predsednik Resornog odbora za privredu i finansije Stranke slobode i pravde.

Podeli
Updated: јануар 20, 2022 — 12:00 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *