VUČIĆ OSUĐEN: Treba da plati 200 000 dinara

Pokret Dveri saopštio je da je Prvi osnovni sud u Beogradu prvostepenom presudom predsednika Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića obavezao da plati 200.000 dinara predsedniku Pokreta Dveri Bošku Obradoviću, zbog povrede ugleda i časti, jer ga je nazvao „lopovom“ i „fašistom“.

Kako je saopšteno iz Dveri, Obradović je tužio Vučića zato što ga je nazvao „lopovom“ i „fašistom“ tokom gostovanja na televiziji Pink od 13. i 16. februara 2019. godine.

Sudija je u obrazloženju presude, kako prenose Dveri, naveo da je Vučić izjavama doveo do omalovažavanja Obradovića i povrede njegovog dostojanstva, ugleda i časti, budući da ih je dao u svojstvu predsednika države i na televizijskom kanalu sa nacionalnom frekvencijom, što je tim ocenama dalo dodatnu težinu.

„Na sudu se pojavio samo Boško Obradović. Karakteristično je da Vučićev advokat nije tražio njegovo izjašnjavanje na sudu, niti ga pozvao u svojstvu svedoka da dokaže svoje tvrdnje, kao i da je na taj način Vučić izbegao suđenje i suočavanje sa Obradovićem, ali nije mogao izbeći presudu“, navodi se u saopštenju Dveri.

Obradović je rekao da je „ovo veliki dan i istorijski trenutak kada je nezavisno sudstvo u Srbiji donelo prvu sudsku presudu protiv Aleksandra Vučića kao ne samo pojedinca, već i simbola aktuelne vlasti“.

On je rekao i da to što u Srbiji vlada „fasadna demokratija“, što nema slobode medija i poštenih izbora, što su institucije zarobljene, ne znači da predsednik SNS može da radi šta hoće i da se svakodnevno preko režimskih medija obračunava sa političkim neistomišljenicima, ili izdaje takve naloge svojim horovima.

„Pozivam Aleksandra Vučića da se izvini zbog ovih reči, a sve režimske medije da prenesu vest o ovoj presudi. Koristim se prilikom da se zahvalim uglednom beogradskom advokatu Vladimiru Todoriću na ovoj pravnoj pobedi i istorijskoj presudi, kao i svim ljudima koji nisu verovali u Vučićeve laži i koji su mi pružali podršku sve ove godine“, rekao je predsednik Dveri.

Obradović je ocenio da je ovo veliki dan nade i za sve druge koji su maltretirani, oklevetani kroz negativne kampanje vlasti – da će i oni dočekati pravdu i dokaz da je pravda spora, ali dostižna.

„Kao što je u prvom stepenu završen ovaj prekršajni sudski postupak, tako će uskoro biti pokrenuta i krivična odgovornost svih onih iz aktuelne vlasti koji su ogrezli u kriminal i korupciju, a danas izgledaju tako nedodirljivi. Pravda je danas važnija Srbiji od hleba, a nepravda i odsustvo poštenog sistema je jedan od najvećih razloga zašto mladi i visokoobrazovani odlaze iz ove zemlje. Neka današnji dan označi veliki početak promene sistema u Srbiji“, rekao je Obradović.

Podeli
Updated: јануар 12, 2021 — 7:36 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *