Vučić: Počinje nova era, proizvodićemo električne automobile

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se nakon sastanka i potpisivanja ugovora sa predstavnicima kompanije Stelantis.

„Ovaj dan je veoma važan za Srbiju, danas počinjemo potpuno novu eru u investicijama u našu zemlju. Mi smo danas potpisali ugovor o finansiranju električnog automobila koji će se proizvoditi u Kragujevcu. Sada ide tranzicioni period do 2023, već od 2024. idemo sa proizvodnjom jednog modela“, rekao je Vučić.

Srbija će, kako je rekao, sada ići u potpunosti u korak sa najrazvijenim svetom i imati finalnog proizvođača električnog automobila. Kako je istakao, automobil će biti namenjen za srednju klasu.

„Za nas počinje nova era i u našem ponašanju, moramo da počnemo da pripremamo Srbiju za električne i blago hibridne automobile. Moramo da razmišljamo ne samo o gustini stanica za punjenje, jer kako ubediti nekog u Babušnici, Ljuboviji da kupi električni automobil, a važno je zbog životne okoline, ako ne može da vidi stanice za punjenje nedaleko od svoje kuće“, dodao je on.

Vučić je kazao da moramo da izmenimo sve naše strateške planove vezano za energiju.

S tim u vezi je podsetio da je cena električnog automobila znatno veća od onih sa klasičnim motorom iste klase.

„Moramo da razmišljamo o ceni električne energije, da imamo jeftinu, odnosno od drugih jeftiniju struju, a da bismo to postigli, moramo da imamo više obnovljive energije, da krenemo u izgradnju reverzibilnih elektrana. Mnogo posla i stvari je pred nama. Moramo da se promenimo da bismo u potpunosti bili spremni, jer 2035. neće postojati nikakva druga vozila od električnih. Do 2030. zadržaćemo klasične motore, posle toga imaćemo samo električne motore“, dodao je on.

Vučić je objasnio da ta vozila imaju specijalne baterije koje nose 40 odsto cene automobila.

„Ovo je nova investicija u visini od ukupno 190 miliona evra, Srbija će dati 48 miliona evra. Za nas je to značajno i zbog Kragujevca, Šumadije, ali i cele Srbije. Više nije samo pitanje koliko ćemo ljudi zaposliti, već i kakvu ćemo novu vrednost da proizvedemo i kako će to uticati na naš BDP. Stelantis će imati nešto manje od 80 do 100 novih modela do 2030. godine, potpuno vam je jasno kakva se revolucija priprema na automobilskom tržištu“, rekao je predsednik.

Naglasio je da se u Srbiji proizvode delovi za mnoge automobilske kuće, ali je posebno značajno kada imate finalni proizvod.

„Srećan sam što smo u nemirnim i ne lakim vremenima za svet mogli da imamo važan sastanak i važan dogovor, kao i da imamo velike vesti za Srbiju. Fijat se sa 350 miliona evra nalazi među prvih 10 izvoznika Srbije“, istakao je on.

Vučić je kazao da sada fabrici u Kragujevcu predstoji tranzicioni period, da moraju da se pripreme mašine, nove linije…

„A onda idemo u nešto drugo, drugačiju budućnost i stvaranje veće vrednosti, što će značiti ubrzani rast za Srbiju. Postavićemo Srbiju na mapi značajnih zemalja električne automobilske industrije što će dati priliku da svojom pouzdanošću, odgovornim i ozbiljnim pristupom pozovemo mnoge druge da dolaze i ulažu u našu zemlju“, naglasio je on i dodao da su Vlada i on uspeli da se izbore za Kragujevac i našu zemlju.

Rekao je da je Tavareš kazao da su takmičenja jedan od tri stuba Stelantisa i dodao da i Srbija počiva na više stubova, a da je konkurencija nešto čega se ne plašimo, već uživamo u tome.

„Automobil koji ćemo praviti u Kragujevcu je mnogo lep i električni. Dobro došli u Srbiju i želim da mnogo decenija ostanete u Šumadiji i Srbiji“, poručio je on.

Podeli
Updated: 28 априла, 2022 — 6:36 pm

1 Comment

Add a Comment
  1. Jel moguce da ima toliko udala?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *