Vučić pod pritiskom „moguće“ višemilionske kazne za krivično delo nezakonitog proganjanja i ugrožavanja ugleda Junajted grupe

Višemilionsku štetu, u evrima, platiće predsednik Srbije Aleksandar Vučić ukoliko se kompanija Junajted grupa zaista odluči da ga tuži zbog nanošenja poslovne štete.

S visokom dozom sigurnosti tvrdim da će svaki evropski sud, u parnici koju bi pokrenula ta evropska kompanija ili njen većinski vlasnik BC partners, kazniti Vučića za krivično delo nezakonitog proganjanja i ugrožavanja ugleda. I tu Vučiću nema spasa ni od Angele Merkel.

Predsednik Srbije već dugo, manirom nevaspitanog bezobraznika, blati Junajted grupu, preti joj, zastrašuje zaposlene u toj firmi i diskredituje njeno poslovanje. Vučić je protiv Junajted grupe organizovao državnu hajku zastrašujućih razmera u koju je uvukao državne institucije i funkcionere, svoje poslušnike. Takvo delovanje države-domaćina nanosi toj stranoj firmi nemerljivu štetu i ugrožava njeno poslovanje. Takvo državno nasilništvo nije potkrepljeno ni jednim validnim argumentom nadležnih državnih organa koji bi opravdao reakciju predsednika države. Nisu se, na primer, argumentima o kršenju zakona Junajted grupe do sada oglasili ni Poreska uprava, ni inspekcije, ni Antimonopolska komisija, ni Tužilaštvo… Niko nije pokazao neoborive dokaze o nezakonitom poslovanju Junajted grupe u Srbiji.

Iz toga se jedino može izvući zaključak da se protiv Junajted grupe vodi organizovana politička hajka čiji je cilj da se ta kompanija uništi i protera sa srpskog tržišta. Nažalost, Junajted grupa nije jedini privredni subjekt s kojim se predsednik Srbije uličarski obračunava.

Loading...

Tržište je osetljiv barometar. Svako neargumentovano blaćenje bilo koje kompanije može značajno da utiče na njen poslovni rejting na međunarodnim tržištima i ugrozi joj kredibilitet. To naročito važi za kompanije koje se listiraju na berzama. Svaki neodmeren, nedokazan i nekorektan politički komentar može u trenu da pošalje u sunovrat vrednost akcija neke kompanije. Političari, mediji i konkurencija strogo se čuvaju olakog ogovaranja i napadanja nekog privrednog subjekta jer se pravnim propisima u uređenim pravnim državama strogo čuva i štiti poslovni integritet kompanija.

To što u Srbiji zakoni nikom ništa ne garantuju, što reče ambasador Holandije Hendrik van den Dol, to ozbiljno tereti Aleksandra Vučića pred evropskim sudovima i mogao bi biti jedan od krunskim dokaza njegove krivice na eventualnom suđenju koje najavljuje Junajted grupa.

Možda je Vučićev dripački rečnik primeren političkom dijalogu u Srbiji, ali takav pogan jezik nije ni primeren, ni dozvoljen u komunikaciji između političke sfere i poslovne zajednice. Predsednik Srbije morao bi da pripazi na kvalitet javne komunikacije sa privredom. Kompanije – jednako strane i domaće – nisu njegov politički džak u koji može besno da udara kao što to javno radi, ponižavajući tamo nekog Babića.

Naše kompanije zapošljavaju ljude, obezbeđuju životni standard i značajno doprinose stvaranju BDP-a. Nije, međutim, naš posao samo da proizvodimo i nudimo usluge. Mi imamo društvenu odgovornost prema građanima i društvu u kojem poslujemo. Najveći broj nas vlasnika firmi trudimo se da budemo društveno odgovorni subjekti. Naše društveno odgovorno ponašanje ne znači samo doniranje bolnicama, vrtićima, narodnim kuhinjama, ulaganja u gradsku infrastrukturu i stipendiranje talentovanih učenika i radnika. Nego znači i naš javni stav o okruženju u kojem radimo. Zbog sveg tog našeg doprinosa predsednik Srbije ne bi smeo da se neargumentovano obračunava s kompanijama, niti da u toj komunikaciji koristi uličarski rečnik. Pa mu prijateljski savetujem da se mane poganog jezika. To što je takvu prostačku retoriku uspostavio s pojedinim turskim privrednicima to je njegova privatna stvar.

Izvor: Danas

Podeli
Updated: 2 јула, 2019 — 12:25 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.