Vučić: Poslanici Evropskog parlamenta su izgubljeni u vremenu i prostoru

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas ocenio da su „ogoljene laži“ u juče usvojenom izveštaju Evropskog parlamenta o napretku Srbije ka prijemu u EU.

Citirajući delove izveštaja, ocenio je da su se poslanici EP „izgubili u vremenu i prostoru“.

„Oni su izgleda čitali neki izveštaj iz 2011, a ne iz 2021. godine“, rekao je predsednik novinarima tokom posete gradilišu mosta preko Save kod Šapca.

Komentarišući delove izveštaja EP u kojima se spominje „nedostatak medicinske opreme“ za borbu protiv epidemije koronavirusa i nedovoljna stručnost lekara u Srbiji, Vučić je rekao da su evroposlanici usvajanjem tog dokumenta „sve rekli samo o sebi“.

„Mi testiramo više nego 80 odsto država EU, a oni nas osuđuju! Nemamo nedostatak bilo kakve opreme, sada imamo 500 respiratora u magacinu baš zato jer se nismo oslanjali na njih. Ovo je narodu dovoljno da vidi kakvim se ogoljenim lažima služe“, rekao je Vučić.

On je dodao da bi „voleo da vidi“ reviziju stope smrtnosti od koronavirusa i „kolike su stvarno žrtve“ od te infekcije u zemljama EU.

„Neću da im dozvolim da napadaju naše lekare jer su pokazali da su stručniji od njihovih. Kad pričaju o vakcinama, a koja to njihova zemlja ima više vakcina ili bolje sprovodi vakcinaciju od Srbije? Samo nek’ oni rade svoj posao i nek’ objasne kako su bolji u vakcinaciji, a naši lekari lošiji“, rekao je Vučić.

Komentarišući kritike izveštaja o ulozi Telekoma Srbije, Vučić je pitao šta je sporno u ugovoru koji je ta firma napravila sa Telenorom, kao kompanijom iz EU.

Najavio je da će povesti „veliku evropsku akciju“ protiv „krađe imovine Jevreja u Sloveniji“, za koju je optužio poslanicu EP Tanju Fajon koja bi trebalo da posreduje u predstojećem dijalogu vlasti i opozicije u Srbiji.

„Što se Tanje Fajon tiče, naša država se bori protiv organizovanog kriminala, ali i protiv otimanja imovine Jevrejima“, rekao je Vučić.

U vezi s delom izveštaja u kojem EP izražava zabrinutost zbog „kampanje kojom se delegitimiše nezavisnost Kosova“, Vučić je rekao da je ponosan na to i da će „u inat Evropskom parlamentu“ nastaviti da radi na delegitimisanju kosovske nezavisnosti.

Vučić je najavioda će „narednih dana“ pokazati tabele na kojima se, kako je rekao, vidi „koliko su nas vakcine spasle od katastrofe“.

On je tokom posete gradilištu mosta preko Save kod Šapca ocenio da je epidemiološko stanje u Srbiji „i dalje teško“.

„Šta god radili, situacija je teška ali morate razumeti i ljude, posebno mlade jer nama niko nije uzeo godinu dana života kao što je korona uzela mladima. Moramo se vakcinisati i požuriti s tim jer bez vakcinacije nema nam napretka države“, kazao je predsednik Srbije.

Ponovio je da će narednih „dana i nedelja“ u Srbiju stići „velike“ količine vakcina Fajzer i Sinofarm

„Onda ćemo da idemo po selima da vakcinišemo ljude pa da probamo da u maju vakcinišemo i po 1.000 dnevno“, rekao je Vučić.

Predsednik je danas obišao radove na mostu na Savi, kao i radove na drugoj deonici autoputa Ruma-Šabac i brze saobraćajnice Šabac-Loznica i poručio da je sve što je do sada urađeno, plaćeno iz budžeta Srbije, a ne kredita. Vučić je rekao da je već isplaćeno 40 miliona evra, odnosno 31,5 odsto finansijske realizacije, jer se plaća po situaciji. Radove na mostu izvodi kompanija Azvirt. Rok je sredina 2024. godine, ali probaćemo da bude šest meseci ranije, istakao je predstavnik kompanije Azvirt, dok je Vučić zatražio da to bude u oktobru 2023. godine.

Podeli
Updated: март 26, 2021 — 4:50 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *