VUČIĆ POSTAJE SVETAC: Patrijarh ga odlikovao Ordenom Svetog Save

Sveti arhijerejski sinod na poslednjoj sednici doneo je odluku da predsednika Srbije Aleksandra Vučića odlikuje najvišim priznanjem SPC – Ordenom Svetog Save Prvog reda.

Orden Svetog Save Drugog reda trebalo bi da dobije predsednikov generalni sekretar Nikola Selaković, nezvanično saznaje Danas u visokom crkvenim izvorima.

Iako je praksa da se crkvena priznanja uručuju u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu, u izvorima bliskim Sinodu spekuliše se da će Vučić i Selaković odlikovanja dobiti u utorak u Centru „Sava“ na svečanoj akademiji u okviru centralne proslave osam vekova samostalnosti SPC.

Danasovi izvori nezvanično najavljuju da će predsednik Republike biti jedan od govornika na svečanoj akademiji koju bi trebalo direktno da prenosi RTS.

Loading...

Vučićevo obraćanje pašće drugi dan posle vanrednih parlamentarnih kosovskih izvora u organizaciji Prištine na kojima će većina Srba na KiM u nedelju pod pritiskom SNS režima morati da glasa i to isključivo sa dokumentima samoproglašene kosovske države, što je presedan u 20-godišnjem protektoratu UN u južnoj srpskoj pokrajini.

Pojedini crkveni krugovi upozoravaju da bi zbog ovako osmišljene proslave javnost mogla da stekne utisak da je Vučić potpuno stavio Crkvu pod kontrolu, iako se Sabor u poslednjih godinu i po dana tri puta zvanično izjasnio protiv predsednikove politike na KiM – priznavanje samoproglašene nezavisnosti, podele i razgraničenja u Pokrajini.

Isti izvori nezvanično tvrde da je za ovakav „scenario“ odgovoran predsednik Izvršnog odbora za proslavu jubileja – mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije (Perić). On je zajedno sa svojim duhovnim ocem – episkopom bačkim Irinejem (Bulovićem), članom Sinoda i portparolom SPC, zadužen i za tekst poslanice koju SPC treba da objavi povodom jubileja, a u patrijaršijskim kuloarima spekuliše se da mu je patrijarh Irinej dao ovlašćenje da potpisuje sve finansijske transakcije vezane za proslavu.

Prema Danasovim saznanjima, i na poslednjem majskom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora, koje je takođe počelo u Žiči, veći deo episkopata pokazao je nezadovoljstvo zbog navodnog uplitanja vlasti u rad Crkve preko Nikole Selakovića, njegovog duhovnika – vikara patrijarhovog – episkopa remezijanskog Stefana (Šarića) i Dejana Nakića, ličnog sekretara poglavara SPC.

Sada mnogi sumnjaju da je i sinodska odluka o odlikovanju Vučića i Selakovića doneta po istoj „liniji“, što neće doprineti slavljeničkom raspoloženju na centralnoj proslavi jubileja.

U patrijaršijskim izvorima tvrdi se da je pre okupljanja srpskih vladika u nedelju u Žiči teško proceniti da li bi ono moglo da preraste u vanredno zasedanje Sabora zbog svega što se poslednjih meseci događa u Crkvi, uključujući i odluku Sinoda da smeni episkopa zapadnoameričkog Maksima (Vasiljevića) sa mesta profesora Bogoslovskog fakulteta Beogradskog univerziteta.

Ipak, ne isključuje se mogućnost održavanja neke vrste „saborskog savetovanja“, pogotovo što deo episkopa sumnja da Sinod namerno izbegava sazivanje bilo kakvog – jesenjeg ili eventualno vanrednog Sabora do sledećeg maja. U vrhu SPC čak se spekuliše da je patrijarh nedavno morao pre vremena da izađe iz bolnice da bi ograničio samovolju ostatka Sinoda. Aktuelni članovi „crkvene vlade“ su: patrijarh Irinej kao predsedavajući, mitropolit dabrobosanski Hrizostostom (Jević), vladike bački Irinej i šumadijski Jovan (Mladenović).

Nepoželjna i opozicija

Naš list ni posle nekoliko dana nije dobio zvaničan odgovor portparola SPC episkopa bačkog Irineja na pitanja da li su pozivi na proslavu sestrinskim pravoslavnim crkvama povučeni zbog spora Carigradske i Moskovske patrijaršije oko ukrajinskog crkvenog problema, kao i da li je poziv za centralno obeležavanje jubileja SPC dobio episkop bivši zahumsko-hercegovački Atanasije (Jevtić). U Savezu za Srbiju Danasu je rečeno da ni lideri ovog dela opozicije do juče nisu pozvani ni u Žiču niti na svečanu akademiju u Centru Sava.

Podeli
Updated: 5 октобра, 2019 — 7:01 pm

4 Comments

Add a Comment
 1. Jebe se njima za narod, za puk, za mnjenje, reakciju, ma zabole ih sve jednog i crkvu, popove, ove što im smetaju komunjare, i vladare kojima smeta valjda neposlušni doduše sada sve manje i manje narod.Vladari popovima evriće šakom i kapom ,a ovi njima kanonizaciju. Pa onda ovi njima na kafu prepodne, a ovi uzvratno poslepodne, i slobodnim terminima broje evriće.

 2. ČESTITAM gospodine Vučiću,na visokom odlikovanju! Neka Bok podari dobro zdravlje vama,njegovoj svetosti Irineju. Ovi što kritikuju,vređaju,vas, crkvu,mislim da nepripadaju srpskom rodu.

  1. Mislim da odavno nismo imali ovoliko stranacki ostrascenog patrijarha.
   Cime li mu preti samo kada sem sto mora da ga podrzava na kontramitingu sad ga jos i odlikuje.
   Ovo vise nije spin, nije vise diktatura, preraslo je u nesto novo sto mora biti zabelezeno u knjigama i treba da se proucava. Zombifikacija samo sto nije gotova.

 3. Ovo je nedopustivo,crkva treba ,mora i nesme da se stavlja na stranu bilo koje politićke opcije favorizujući jednu političku opciju.Crkva je majka svih istomisljenika i neistomidljenika dok Vučić i SNS to nisu i to nije dobto jer oni predstavljaju dio građana i istomiśljenike a ne kritičare i stoga crkva nesme da se upliće ni na koji način u politiku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.