Vučić pred priznanjem Kosova? Grenelu raportira za dve nedelje u Vašingtonu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas posle najave skorašnjeg sastanka lidera Srbije i Kosova u Beloj kući da Srbija nije u poziciji da odbija razgovore.

Lideri Srbije i Kosova sastaće se 2. septembra u Beloj kući da pregovaraju, saopštio je ranije danas specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel.

„Zašto je Grenel upotrebio termin ‘pregovori’, to je pitanje za njega. Sami Amerikanci kažu da podržavaju pregovore preko Evropske unije. Suviše smo mali, a i nemamo interese da se u to mešamo“, kazao je Vučić za TV Pink.

Rekao je da će tema sastanka biti ekonomija, a da su to dobre i važne teme za Srbiju.

„To je potvrdio čak i (premijer Kosova) Avdulah Hoti i on će da kaže da je to sastanak dve nezavisne države, a tako je i to iz ugla Sjedinjenih Američkih Država“, dodao je Vučić

U Beloj kući u Vašingtonu je 27. juna trebalo da se sastanu predsednik Kosova Hašim Tači i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, uz posredstvo Grenela.

Tači je odlazak u Vašington otkazao posle objavljivanja predloga optužnice protiv njega. Hoti je tada potvrdio da će ga zameniti, ali je zatim promenio odluku.

Vučič je rekao da neće tretirati Kosovo kao nezavisnu državu i naveo da je to kazao i Hotiju.

Naveo je da Srbija jeste u teškoj situaciji i da ne treba sumnjati da će Albanci na terenu preduzeti akcije protiv Srba.

Kako je naveo, oni su doveli velike mašine i ušli su u zaštićenu zonu da bi kopali put prema Albaniji i nije ih briga za manastir Dečane, nije ih briga za sudove koji su doneli odluku, niti za bilo šta…

Vučič je rekao i da je u interesu Srba i Albanaca ekonomsko otvaranje i slobodan protok, robe, kapitala i usluga i time lakša trgovina, lakši protok ljudi i železničke i avio linije.

Podeli
Updated: август 15, 2020 — 5:11 am

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *