Vučić: PRIZNAĆU KOSOVO POSLE IZBORA

Američki stručnjak za Balkan Danijel Server izjavio je danas da Srbija treba da pristane na članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama i da uspostavi formalne odnose sa Prištinom na diplomatskom nivou, a da SAD, Velika Britanija i EU moraju da insistiraju na celovitosti BiH i ustavnim promenama u toj državi.

Server je na svom blogu „peacefare.net“ predložio sopstveni non-pejper za Zapadni Balkan, u kojem je naveo da su suverenitet i teritorijalni integritet svih država u regionu neupitni, uz insistiranje na poštovanju prava manjinskih naroda.

„Za Zapad je važno da deluje sada, jer rusko stvaranje problema i kinesko finansiranje potkopavaju demokratizaciju Srbije, ponovo uspostavljaju regionalne ambicije Beograda, slabe Crnu Goru i bosansku državnost. Ako region ostane u trenutnom stanju, možemo da očekujemo rastuću nestabilnost, etničke sukobe, slabost država, povećane migracije stanovništva i rast autoritarnosti“, napisao je Server.

On je ocenio da dijalog Beograda i Prištine pod okriljem EU gotovo da nije doneo napredak tokom proteklih osam godina, pre svega jer su ga ometale podele između Vašingtona i Brisela.

„Ne treba žuriti s oživljavanjem dijaloga. Predsednik (Srbije Aleksandar) Vučić jasno je rekao da neće priznati Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu pre sledećih predsedničkih izbora u Srbiji, u proleće 2022. godine. Do tada je potrebna godina za pripremu terena u EU, kao i u Srbiji i na Kosovu, za normalizaciju na temelju uzajamnog priznavanja“, naveo je Server.

Dakle, predsednik SNSa je na međunarodnim forumina za rešavanje pitanja Kosova i Metohije jasno izjavio svojim sagovornicima da neće priznati KIM pre izbora. Takva izjava implicira namere priznanja kada osvoji izbore, i dobije podršku javnosti kojoj svkodnevno ispira mozak preko svojih medija.

Server je nadalje predložio da bi to vreme Srbija trebalo da iskoristi za daleko ozbiljniju raspravu o tome „kako je i zašto izgubila suverenitet nad Kosovom“ pod nekadašnjim liderom slobodanom Miloševićem i zašto on ne može da bude vraćen.

Na Kosovu bi tu godinu trebalo iskoristiti za daleko ozbiljniju raspravu o obezbedjivanju prava srpskog stanovništva i Srpske pravoslavne crkve, ali i o tome zašto unija s Albanijom nije samo loša ideja, već i destruktivna, dodao je Server.

„Dijalog pod pokroviteljstvom EU trebalo bi nastaviti kada obe strane budu spremne, ali jedino ako su spremne na uzajamnu podršku, umesto da se međusobno potkopavaju na svakom koraku, kao što to čine danas“, naveo je Server.

Podeli
Updated: мај 4, 2021 — 7:45 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *