VUČIĆ: Prosečna plata 2025. biće 900 evra (NEVEROVATAN VIDEO)


Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da će sprovođenjem programa investicionih projekata „Srbija 2025“ prosečna plata na kraju 2025. godine biti 900 evra, a penzija između 430 i 440 evra.


Na predstavljanju tog investicionog projekta u Beogradu, Vučić je rekao da će Srbija do 2025. godine održati stabilan kurs evra koji će, kako je kazao, ostati između 117 i 120 dinara po jednom evru, kako je to od 2012. godine.


Taj plan, ocenio je, ostvariv je uz rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije od četiri odsto, koji predstavlja, kako je naveo, konzervativno tumačenje projekcije rasta i dodao da je Svetska banka istakla da je moguće da Srbija ostvari rast BDP-a i do sedam odsto.


„Naš cilj pre svega je da ljudi u Srbiji žive bolje. Radićemo da dramatično smanjimo proporciju odlazaka mladih iz zemlje. Sve ovo radimo zbog toga da bismo imali budućnost“, kazao je Vučić.

Loading...


Rekao je da će penzioneri sa najavljenom prosečnom penzijom od 440 evra u 2025. godini živeti od 70 do 80 odsto bolje nego sa današnjih 225 evra. Istakao je da zbog toga javni dug Srbije ne sme da se povećava i da udeo penzija u BDP-u neće prelaziti 13 odsto.


Kako je najavio, budžet Srbije za 2024. godinu iznosiće 14 milijardi, a budžet za 2025. godinu biće vredan 17 milijardi evra.


Govoreći o ulaganjima u sportsku infrastrukturu, što je povezano sa razvojem turizma, Vučić je izjavio da je „veliki novac“ predviđen za izgradnju nacionalnog stadiona u Beogradu i izgradnju stadiona u Subotici, Leskovcu, Kraljevu, Kruševcu, Zaječaru, Vranju, Loznici i Sremskoj Mitrovici.


„Radićemo i dvoranu sportskog društva ‘Radnički’ na Vračaru, nacionalni odbojkaški centar u Beogradu, multifunkcionalnu dvoranu u Košutnjaku, košarkaški nacionalni trening centar, kompleks bazena u Vrnjačkoj Banji, streljanu u Boru, zatvoreni bazen u Kraljevu“, kazao je predsednik Srbije. On je izjavio da je po preliminarnim podacima, nivo investicija u Srbiji u 2019. godini iznosio 3,8 milijardi evra, što je, kako je naveo, više od svih država zapadnobalkanske šestorke zajedno, „plus još nekih 15 odsto“.
Predstavljajući Nacionalni investicioni program do 2025. godine, on je rekao da je nivo direktnih stranih investicija u ovoj godini veći za devet odsto nego 2018. godine.


„Srbija je u novembru imala najviši rast u Evropi od šest odsto, a godinu ćemo završiti sa rastom od četiri odsto iako je bilo prognozirano 3,5 odsto“, rekao je Vučić u Beogradu.


On je ocenio da je od 2014. godine „promenjeno lice Srbije“ koja je, kako je ocenio, danas „uspešna zemlja koja napreduje najbrže u jugoistočnoj Evropi“.


„Uspeli smo da budemo među najboljima u Evropi ne samo u košarci, vaterpolu i odbojci, već i u ekonomiji gde smo uvek bili poslednji ili među poslednjima. Mi smo 2014. godine donosili teške mere za svakog našeg građanina, ali su one bile lekovite. Danas je trenutak da izađemo sa drugačijim merama za naše građane“, kazao je predsednik.

Izvor: N1

Podeli
Updated: 28 децембра, 2019 — 9:03 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.