Vučić: Putin mi se izvinio

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su Sjedinjene Američke Države otškrinule vrata Srbiji i da je prvi put naša zemlja označena kao važan partner.

Govoreći o postu Marije Zaharove na Fejsbuku, on je rekao da mu se predsednik Rusije Vladimir Putin tim povodom izvinio.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u intervju RTS-u da mu se i predsednik Rusije, pored ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, izvinio zbog posta Marije Zaharove na Fejsbuku i da mu je rekao da iza njega ne stoji ruska država i pogotovo ne on lično.

„Putin, a ni ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, mi se nikad nije izvinjavao ni zbog čega, a za ovako nešto obojica su to učinili, a da ja to nisam ni pomenuo“, rekao je Vučić.
Vučić kaže da je današnji telefonski razgovor sa Putinom bio dobar, sveobuhvatan i da mu se Putin, između ostalog, izvinio zbog posta Zaharove, koja je na svom Fejsbuk nalogu fotografijom scene iz filma „Niske strasti“ na kojoj glumica Šeron Stoun visoko prekršta noge prokomentarisala susret srpskog i američkog lidera.

On je naveo da u razgovoru taj post Marije Zaharove nije ni pomenuo, jer je smatrao da je to nevažni incident, budući da i u Srbiji postoje poslanici koji „govore gluposti“ o Rusiji, a oni se ne izvinjavaju.

Rekao je da se po reakciji Rusije vidi koliko je poštovanje Rusije prema njemu lično i Srbiji.

Upitan da li misli da je Zaharova mogla bez konsultacija sa svojim šefovima da objavi takav post, Vučić je rekao da to svako može sam da prosudi, a, ponavlja, Putin mu se izvinio, preneo je Tanjug.

Diversifikacija da, ali ne i skuplji gas od ruskog
Vučić je izjavio da je u Vašingtonu rekao da Srbija sigurno neće kupovati skuplji gas, LNG gas, već najpovoljniji na tržištu, kao i da je uspeo da izbaci tu obavezu za našu zemlju iz potpisanog sporazuma.

„Rekao sam da ćemo kupovati najjeftiniji gas na tržištu i da ne mogu da obavezujem zemlju da kupuje skuplji gas, da to ne dolazi u obzir. Uspeli smo to da izbacimo napolje iz sporazuma“, dodao je Vučić.

Upitan, da li predsednik Rusije ima razumevanje za diversifikaciju u snabdevanju energentima Srbije, što predviđa sporazum iz Vašingtona, Vučić je rekao da diversifikacija ne podrazumeva samo gas.

„Diversifikacija nam je potrebna, to je poželjno i dobro za nas, jer podstiče konkurenciju i donosi nižu cenu, ali za nas nema smisla da kupujemo skuplji gas, umesto povoljnog ruskog gasa“.
Ističe da je zato iz tačke osam, koja se odnosi na to, izbačen deo koji je predviđao da kupuje LNG gas iz drugog pravca, preneo je Tanjug.

Podeli
Updated: септембар 11, 2020 — 9:18 am

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *