Vučić rešio zagađenje: Na papiru sa 25 mikrograma podigli na 50 i dobijete ZDRAV VAZDUH

Kada nije uspeo da obmane građane lažnim podacima o zagađenju vazduha koje je objavila Agencija za zaštitu životne sredine režim je odlučio da promeni metodologiju ocenjivanja kvaliteta vazduha. Tako je umesto dosadašnjih 25 mikrograma po m3 za zdrav vazduh granica duplirana na 50 mikrograma po m3 što je u suprotnosti sa standardima koji važe za čitav svet, saopštava Stranka slobode i pravde.

Saopštenje Odbor za ekologiju i životnu sredinu SSP prenosimo u celosti:

„Zahvaljujući podacima koje objavljuje sajt AirVisual.com građani Srbije su saznali da indeks zagađenog vazduha u gradovima Srbije sa dozvoljenih 25 mikrograma po m3 prelazi preko 200 mikrograma po m3 i spada u granicu nezdrav, a u nekim gradovima poput Bora, Smedereva, Obrenovca, Lazarevca i Kostolca je taj indeks još viši, pa vazduh u njima spada pod kategoriju veoma nezdrav, odnosno opasan.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji od zagađenja vazduha godišnje umre preko 7.000 ljudi. Po nekim procenama očekuje se da će u narednih deset godina od posledica zagađenja vazduha život izgubiti preko 150.000 ljudi. To znači da ćemo zbog vazduha koji dišemo izgubiti grad veličine Kragujevca!

Umesto lažnih podataka građani Srbije zaslužuju akciju usmerenu na čuvanje života i zdravlja ljudi. SSP ima plan koji garantuje smanjenje nivoa zagađenja vazduha koji se bazira na:

– Redovnim proverama kvaliteta uglja koji se koristi, momentalno obustavljanje korišćenja lažnih zamena za ugalj (ugljarska mafija meša jalovinu sa glinom koju prodaje kao ugalj koja ostavlja katastrofalne posledice po stanovništvo);

– Postavljanju filtera za prečišćavanje uz strogo kontrololisanje i rigorozno kažnjavanje (visoke novčane i višegodišnje zatvorske kazne za odgovorna lica);

-Ulaganje novca u prelaženje na obnovljive izvore energije (solarne i vetro parkove)“.

Odbor za ekologiju i životnu sredinu SSP

Pročitajte više o tome koliko zdravlje stanovništva interesuje Aleksandra Vučića i SNS.

Podeli
Updated: децембар 8, 2020 — 11:18 am

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *