Vučić: Sledeće godine povećanje minimalca i penzija, prosečna plata 710 evra

Prosečna plata u Srbiji u martu naredne godine biće 710 evra, a minimalac veći za do 14 odsto, najavljuje predsednik Aleksandar Vučić. Kaže i da će penzije od januara da budu veće za minimum 18 odsto, kao i da će se povećati zarade u javnom sektoru.

Namirnice su poslednjih meseci sve skuplje, pa je na jugu prosečna plata nedovoljna i za minimalnu potrošačku korpu.

Južnjacima koji primaju minimalac, kako su ranije upozoravali iz Sindikata “Sloga”, prete ozbiljna nemaština i glad. Prosečne plate u skoro svim opštinama na jugu zemlje tradicionalno su manje od republičkog proseka.

Međutim, stižu nove najave povećanja plata i penzija od predsednika – Vučić kaže da će minimalac da bude veći za 12, 13, možda i 14 odsto, a da će prosečna zarada u Srbiji da bude 710 evra u martu naredne godine.

Hoćemo da na ozbiljan način značajno povećamo minimalac, ali da to ide na teret države, a ne poslodavca. Za to nam treba 300 miliona evra i to ćemo mi da keširamo, kao država. Za poslodavce, videćemo kako, da li povećanje neoporezivog dela dohotka, plus deo doprinosa, a pokušaćemo da spustimo sve poreze i doprinose na zaradu, na nivo 60,2 odsto – navodi Vučić, a prenosi RTS.

Prema njegovim rečima, ako MMF odobri, penzije bi trebalo da porastu u dva navrata, u oktobru i novembru, pa da do januara budu veće za najmanje 18 odsto.

Sada smo u najpovoljnijoj poziciji, spustili smo nivo penzija na 9,1-9,2 udela u BDP i velika je vest da će penzioneri imati najveće povećanje penzija u ne znam koliko godina i decenija, suštinski i realno – kaže predsednik.

Očekuje i dvocifreno povećanje plata u javnom sektoru, a građanima poručuje da plaćaju porez i da će država biti nemilosrdna kada je reč o tome.

Podeli
Updated: јун 16, 2022 — 8:28 pm

2 Comments

Add a Comment
  1. Čekaj malo.Povecanje penzija je 18% ili 19,1% ??? Čas ovako, čas onako. Kaži jednom da se zna tačno koliko je povećanje?

    1. Jbg, inflacija ove godine preko 20% do sada, do kraja godine više od 40% a povećanje plata i penzija 18-20 i to na kraju godine. Daj sad odmah. Tako da će nominalno biti nikad veće a realno ako ste u januaru mogli da kupite nešto 100 (nečega… kg, komada….) sada možete kupiti 80 a do novembra 60 a onda posle povećanja u novembru neverovatnih 70…. U januaru će moći samo 50

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *