Vučić: Sledi nam najteže vreme od 1944, Crkva mora da pomogne da narod razume

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je posle sastanka sa patrijarhom Porfirijem da je Srbija u mnogo težoj situaciji nego što to izgleda, da se nad našom zemljom „nadvijaju ogromni i gradonosni oblaci“, a da posle leta dolazi period možda najteži od 1944. godine do danas. On je od patrijarha zatražio pomoć SPC da građani razumeju poziciju u kojoj se zemlja nalazi.

„Srbija je u mnogo težoj situaciji nego što to izgleda danas. Napolju ne biste primetili bilo kakav problem i nema ga u ovokm trenutku. Da li se ozbiljni i gradonosni oblaci nadvijaju nad našom zemljom – da. Ne krijem to od naroda, ne mogu to ni od vas“, rekao je Vučić u obraćanju iz Predsedništva posle sastanka sa patrijarhom i episkopima.

On je dodao da neki svetski lideri predviđaju teže stanje nego što je bilo pred i tokom Drugog svetskog rata i istakao da će leto brzo proći, a „onda nam sledi najteže vreme od 1944. do danas“.

Vučić je rekao da se Srbija nalazi u specifičnoj situaciji zbog svega oko Kosova i Metohije i dodao da će biti sve teže sačuvati interese jer će, kako je rekao, pritisci biti sve teži.

„Od dana kada je Vladimir Putin rekao na čemu zasniva svoj upad u Ukrajinu formalno-pravno i politički, sve zapadne sile rade na tome da se ubrzano reši kosovsko-metohijski čvor da bi izbili argument iz ruku predsedniku Ruske federacije. To čujem na svakom mestu gde god da sam bio u Evropi i svetu“, rekao je predsednik Srbije.

Podsetio je da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji zbog čega se nalazi pod ogromnim pritiskom.

„To nam prvi velike probleme, ti problemi nisu mali i biće sve veći“, istakao je Vučić.

Obraćajući se patrijarhu, on je rekao da je potrebno da se čuju i njegovi stavovi i dodao da će SPC biti obaveštena o svim odlukama koje država bude donosila, napominjući da neće biti lako.

„Ja ovo nisam video, nisam sanjao da ću doživeti i videti. Bio sam svedok velikih pritisaka oko brisleskog sporazuma. Suočavamo se sa neviđenom histerijom, niko nikoga ne želi da čuje a kamoli da sasluša. Diplomatija više ni u čemu ne postoji, to je samo ko će brutalnije da prenese poruku. U tim uslovima naše je da pokušamo da sačuvamo svoju zemlju i narod. Bez naše crkve teško da bi naš narod van granica mogao da opstane. Da nam pomognete da svi ljudi razumeju poziciju Srbije, da svi budemo zajedno, da pokušamo da u ovim vremenima budemo jedinstveni“, rekao je Vučić.

Patrijarh je poručio da se moli da što pre dođe mir svim ljudima sveta, a da se jezik oružja što pre zaustavi.

On je zahvalio predsedniku Vučiću na „odgovornom ponašanju, koje poredazumeva princpijelan stav“, i na tome što čini sve što može da ova kriza za građane Srbije bude što je moguće blaža.

„A bojimo se da može biti sve veća i veća“, rekao je Porfirije.

Patrijarh je napomenuo da SPC „apsolutno poštuje zakone država u kojoj se nalazi“, ali da ima medijskih manipulacija i da mnogi pokušavaju da zloupotrebe crkvu.

Podeli
Updated: мај 18, 2022 — 3:12 pm

1 Comment

Add a Comment
  1. Neznam zašto Vučić nejasno artikulise svoje namere? Dali uvodi ili nezgodi sankcije Rusiji. Sve mi se čini da on od naroda želi dobiti saglasnost za uvođenje sankcija, i da on ne bude odgovoran. Ja mu savetujem da se ne odriče jednog jedinog pravog prijatelja, Rusije,jer to bi bio kraj njegove politike, koja bi ga lansirala na smetljiste istorije, kao i samog Srbskog naroda. Ništa mi nećemo dobiti ako se pridruzimo tom sotonistickom zlocinackom udruženju, zapadnih zemalja na čelu sa Amerikom. Oni ne poštuju nikakve dogovore, niti bilo kakvo pravo bilo koga, ko ih ne sluša, ali ni pravo onih koji ih slušaju. Zato je nama jedini mogući spas, biti uz proverene prijatelje, pa kako bude njima biće i nama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *