Vučić: Spreman sam da platim svaku političku cenu, mogući i vanredni izbori

Spreman sam da platim svaku političku cenu, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom izveštaja Evropske komisije, uz napomenu da su predsednički u Srbiji i gradski izbori u Beogradu za godinu i po dana, „a ne bi isključio ni parlamentarne izbore“.

Vučić izjavio je da mnoge primedbe iz izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije mogu da se isprave, da ima „tačnih stvari“ ali i „političkih“.

„Gde nema laži i prevara je kada se govori o brojevima i činjenicama. U ekonomiji ne možete da prevarite. Zato je izveštaj o ekonomiji bolji“, kazao je Vučić na konferenciji za novinare nakon obilaska radova na izgradnji Kliničkog centra u Beogradu.

Naveo je da ima tačnih navoda o vladavini prava u Srbiji, na kojima treba da se radi, ali je ocenio da je „politička“ zamerka da je on koristio poziciju predsednika republike na parlamentarnim izborima 21. juna, na kojima je pobedila njegova Srpska napredna stranka.

Reagujući na to, Vučić je upitao zbog čega 2008. godine, kako tvrdi, nije bilo zamerki na funkcionersku kampanju bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadić i zašto je „jedini problem Aleksandar Vučić“ kada na lokalnim izborima učestvuju i francuski predsednik i britanski premijer.

„Razumeo sam da sam ja problem i prihvatam krivicu na sebe. Kada kažu: ‘Kupili ste PVO sistem ‘Pancir“, ja sam kriv. Kriv sam i za bespilotne letelice iz Kine ili što ćemo kupiti iz Turske. (…) Što se tiče suštine, što su u političkom smislu kritikovali – ja prihvatam“, dodao je Vučić.

Ne može da isključi vanredne parlamentarne izbore

Naveo je da će odgovornost za svoje postupanje tražiti pred građanima na redovnim izborima 2022. godine, i da, kako je rekao, ne može da isključi i vanredne parlamentarne izbore.

Dodao je da će Srbija nastaviti da se bori za investicije i svoj evropski put, ali će i čuvati svoj obraz.

„Čuvaćemo pravo na svoj stav i mišljenje i da ne rušimo tradicionalna i istorijska prijateljstva, ma koliko to neko tražio zbog političkih stvari“, rekao je on i dodao da je ponosan što je to otvoreno rekao i u razgovoru sa evropskim komesarom za susedstvo i proširenje Oliverom Varheljiem.

Govoreći o medijskoj situaciji, Vučić je ustvrdio da se istog trenutka reaguje na pretnje i uvrede upućene novinarima i da u Srbiji nema ubistva i ranjavanja novinara.

Podeli
Updated: октобар 10, 2020 — 10:42 am

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *