Vučić: Spremni smo da gradimo NUKLEARNU ELEKTRANU!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle sastanka sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom da je sa Dodikom razgovarao i o ekonomskoj situaciji, pogotovo o nestašicama električne energije

– Mi smo već razgovarali sa (premijerom Mađarske) Viktorom Orbanom o izgradnji nuklearne elektrane u Pakšuu, i spremni smo da budemo manjinski vlasnik, kako bismo osigurali našu energetsku bezbednost, posebno zbog našeg snaženja privredne aktivnosti – rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić je dodao da deca u Srbiji ne moraju da brinu hoće li ove zime imati grejanje, pošto je Srbija na vreme izgradila skup i važan gasovod.

– Važno je i da ukažem na činjenicu da izgradnja plansko projektne dokumentacije za izgradnju aerodroma Trebinje se završava u martu sledeće godine. Sredstva su obezbeđena i idemo u eksproprijaciju zemljišta, rok za završetak je 2023. godina. Verujem da ćemo prve avione na Trebinjskom aerodromu moći da vidimo pre kraja 2023. godine – rekao je predsednik.

Stručnjaci napominu da je četrdeset godina zanemarivanja oblasti nuklearnih nauka i nerada u toj oblasti uzelo ogroman danak u stručnom, kadru, što se najbolje vidi u slučaju Maje Gojković iz 2017 godine

Odluka o postavljanju Maje Gojković na mesto predsednice Upravnog odbora Agencije za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije doneta je na poslednjoj sednici vlade kojom je predsedavao bivši premijer Aleksandar Vučić. Dva prethodnika Maje Gojković bila su nuklearni fizičari… Zašto je sada na to mesto sela jedna pravnica?

Maja Gojković kao partijski kadar je izabrana da se bavi NUKLEARNOM SIGURNOŠĆU SRBIJE umesto stručno osposobljenih lica, i to odlukom Vlade Srbije s mesta predsednika Upravnog odbora Agencije za zaštitu od jonizujućih zračenja razrešen je nuklearni fizičar dr Vladimir Udovičić, čije reference, između ostalog, zvuče ovako: diplomirao, magistrirao i doktorirao na Fizičkom fakultetu, na temi „Prinosi nuklearnih reakcija lakih jona u plazmi impulsnih električnih pražnjenja“, naučni saradnik Instituta za fiziku, sa više od 100 objavljenih naučnih radova.

Kada se sve uzme u obzir, stara šala vezana za nuklearne elekrane zvuči nikada ozbiljnije.

Stara šala sve bliža realnosti
Podeli
Updated: октобар 27, 2021 — 5:23 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *