VUČIĆ: ŠTA ĆE NAM KOSOVO? – Svi bi život dali za Kosovo, ali niko neće tamo da živi!

Predsednik Srbije Aleksandra Vučić izjavio je da je uspeo „dobar deo posla“, u snabdevanju Srba na Kosovu osnovnim potrebama, „bar za narednih mesec dana“, dodajući da „naravno nije moguće nekog snabdeti robom na narednih godinu dana“.

Na pitanje o rešavanju kosovskog probema, on je rekao da je to „pitanje pre svega za Srbe i Albance“.

„Da su nas ostavili na miru moguće da bismo se mi već do sada dogovorili. Ali je problem je što ni Kosovo ni pitanje bivše Jugoslavije nije nikad bilo samo pitanje naroda koji tu žive“, rekao je Vučić.

Loading...

Postizanje dogovora sa Albancima bi, prema njegovim rečima, bila važna tekovina za budućnost građana.

„To bi bila važna tekovina za budućnost Srbije i to bi bilo dobro za naše građane, ali da li je to relano to je već jedno drugo pitanje pitanje“, naveo je Vučić ističući da ne bi doživeo kao lični poraz ukoliko do rešenja ne dođe za vreme njegovog mandata, ali da bi voleo da imamo trajno uspostavljen mir sa Albancima.

„Situacija s Kosovom je apsurdna. Kosovo je, kako je Tijanić govorio, najskuplja srpska reč ili mesto za koje bi svi Srbi život dali, a mali broj njih koji ne žive na Kosovu i Metohiji, ili gotovo niko, tamo ne bi da živi. To govori o svim našim paradoksima i apsurdnoj situaciji. Situacija je mnogo teža nego pre 10 ili 20 godina i neuporedivo teža nego pre 30 ili 60 godina“, ocenio je presednik.

On je rekao da je suština politike koju vodi da „mi uzmemo stvari u svoje ruke“.

„Da li će Evropa da nas primi ili ne videćmo i prilikom posete Markona i to je jedan stvar., Druga je šta možemo da uradimo za sebe, Ako bismo nastupali kao blok zajednički Srbi, Albanci, Bošnjaci, Severnomakedonci, Crna Gora, ne znam ko sve, postigli bismo neuporedimo bolje rezultate i kao jednistveno tržišta imali mnogo veće ekonomske uspeh, bili bi mnogo snažniji“, rekao je Vučić.

On je, konetarišući izjave nekadašnjeg zamenika šefa CIA Stiva Majera, rekao da ponuda o razgraničenju nije na stolu.

Rekao je i da nije isto da li se govori sa saradnicima predsednika SAD Donalda Trampa ili sa zvaničnicima Stejt departmenta. „Jedno je kada se govori sa Trampovim saradnicima, oni su otvoreniji za različita rešenja, nisu uvek podržavali nezavisno Kosovo, pre svega sekretar Džon Bolton, ali imate i Stejt department, tzv. duboka država, oni se i dalje čvrsto drže pritisaka – uvek je Srbija krivac“, naveo je predsednik.

Izvor: Nezavisni

Podeli
Updated: 8 јула, 2019 — 7:02 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.