Vučić: Stići ćemo i Tita a Čačak postaje centar sveta

Otvorena je deonica auto-puta „Miloš Veliki“ od Surčina do Obrenovca, a otvaranju je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Deonica je duga 17,6 kilometara i povezaće auto-putem ceo potez od Beograda do Čačka od 120 kilometara.

Završetkom i tog dela autoputa „Miloš Veliki“ od Beograda do Čačka će moći da se stigne za oko sat vremena.

„Kineski inženjeri su ovo fantastično odradili“, rekao je Vučić i dodao da je od kineskog izvođača radova dobio obećanje da će do Požege put biti gotov za dve godine pa više nećemo morati kroz Ovčarsko-kablarsku klisuru.

Loading...

„Za tačno dve godine ići ćemo do Požege auto-putem, nema više mučenja kroz Ovčarsko-kablarsku klisuru, Lučani će da procvetaju, a Čačak postaje centar sveta“, kazao je Aleksandar Vučić tom prilikom.

„Za sve to imamo novac, a i povoljne kredite koje dobijemo sa kineske strane otplaćujemo na vreme. Zato nemamo porast javnog duga kao neke zemlje u okruženju. Strukturne reforme su nešto što moramo da preduzmemo, kako bismo bili po stopi rasta prvi u Evropi“, rekao je predsednik.

Novi auto-put ima ukupno 12 mostovskih konstrukcija, raspona od 11 do 1.581 metra, kao i dve velike petlje Surčin i Obrenovac. Najveći most kod Obrenovca dužine 1.581 metar i širine 29 metara, na ušću Kolubare u Savu, urađen je sa 27 stubova i 33 raspona, a ugrađeno je 88.000 kubika betona i više od 11.500 tona aramature. Takođe, u trasu auto-puta od Surčina do Obrenovca ugrađeno je više od 2,7 miliona kubika peska i oko 190.000 tona asfalta.

„Za sve to imamo novac, dobijemo povoljne kredite od Kineza i otplaćujemo ih bez problema“, istakao je predsednik Srbije.

Stići ćemo i Tita

Predsednik je rekao da smo nešto slabiji od Tita, ali da ćemo ga za neko godina stići.

„Gledamo šta ćemo sa prugom Beograd-Niš“, rekao je predsednik pričavši o projektima u oblasti železnice i dodao da bi želeo da Niš ima isti status kao Novi Sad što se tiče brze pruge.

„Sve je jasno za prugu Niš-Preševo i Dimitrovgrad, tamo će biti pruga za brzinu od 120 kilometara. Za brzu prugu do Niša, koja bi išla na veću brzinu skače dramatično cena za 800 miliona“, rekao je on.

„Mi smo pre sedam godina samo na Koridoru 10 imali 34 miliona vozila, danas imamo 60 miliona, a sledeće godina ćemo ići na 75 miliona vozila“, kaže on i dodaje da i stranci sve više koriste našu zemlju kao tranzitnu zemlju, što privlači investitore.

„Pokušaćemo da motivišemo kamione da sa Ibarske idu na auto-put, a da onda od Ibarske magistrale napravimo odličan put, gde ćemo naplaćivati za kamione preko šest tona, kako ne bi rušili taj put“, objasnio je on.

Vučić je dodao da će zajedno sa premijerkom Brnabić 28. decembra građanima predstaviti snažnu reformsku agendu kako bismo postigli rast od šest odsto.

„To će biti plan sa veoma snažnom reformskom agendom za rast od šest i više odsto do 2025. godine. Želimo da budemo prvi u Evropi po stopi privrednog rasta“.rekao je predsednik.

„Plate su povećane, ali mi smo i dalje nezadovoljni“, kaže on i dodaje da se rezultati vide, ali da nam sada trebaju reforme koje neće toliko opteretiti narod.

„Hvala vrednim radnicima, koji su uradili veliki posao za našu zemlju, hvala im na borbenosti i čestitam svim građanima Srbije otvaranje Surčin-Obrenovac. Beograd-Čačak stizaće se za sat vremena, to je ono što smo sanjali decenijama“, napisao je predsednik na svom instagram nalogu.

Podeli
Updated: 19 децембра, 2019 — 9:28 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.