Vučić štiti ubicu od krivične odgovornosti i zatvora

Na današnji dan pre tri godine dogodila se saobraćajna nesreća na naplatnoj rampi “Doljevac” u kojoj je tragično nastradala Stanika Gligorijević, a petoro ljudi je povređeno. U nesreći je učestvovao tadašnji direktor Koridora Zoran Babić, a njegov vozač Dejan Stanojević, za kog se tvrdi da je opravljao vozilom, osuđen je na 4 godine i 6 meseci zatvora. Nesreća je snimljena sigurnosnim kamerama sa naplatne rampe, ali javnost nikada nije videla dva minuta pomenutog snimka, za koje predsednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdi da je strašan.

– Što se tiče snimka, ja sam lično posetio porodicu nastradale žene i zamolio čoveka i rekao mu „Ne preporučujem Vam da gledate snimak, kad god hoćete možete da dođete da pogledate snimak“ – izjavio je Vučić u decembru 2019. godine i naveo da je snimak užasan.

Advokat Božo Prelević, koji zastupa porodicu preminule Stanike, zatražio je na početku suđenja da se na osnovu povreda vozača i putnika u automobilu koji je udario u auto poginule Stanike Gligorijević utvrdi ko je bio za volanom, jer kako on kaže, Babić ima tipičnu povredu koju bi u ovakvoj nesreći zadobio vozač, dok navodni vozač takvih povreda nema.

Vučić, nakon što je rekao da je video snimak i da je užasan, te da porodica nastradale može da ga pogleda, odjednom je promenio ploču, pa izjavio da ne poseduje pomenuti snimak.

– Nikakve nadležnosti nemam, niko me nije pitao, niko me ni za šta nije pozvao, to morate da pitate neke druge nadležne organe. Ja ću samo da ponovim svim ljudima, ako neko stvarno misli da bih ja ili bilo ko drugi, štitio nekoga ko je ubica na bilo koji način ili da bih rekao „Ej, Babića nemojte da osudite, nego osudite njegovog vozača“, onda to takođe mnogo više govori o onima koji to misle nego o meni – naglasio je Vučić.

Advokat Prelević je napomenuo da bi trebalo pokrenuti postupak protiv Vučića, jer je kod sebe imao i gledao snimak, kao i protiv onog ko mu ga je dostavio.

– Postoji jedan čovek koji je gledao kompletan snimak i on ne da ta dva minuta. Bez njih istina ne može da se utvrdi. Jer, okrivljeni kaže da je on vozio, Babić kaže da je okrivljeni vozio, a snimak koji je dostavljen tužilaštvu i sudu je isečen. Da bi se utvrdile činjenice potreban je kompletan snimak, koji je nestao i koji neko drži. Takvo uskraćivanje dokaza tužilaštvu i policiji, pa samim tim i sudu, predstavlja nedozvoljenu radnju, odnosno krivično delo, koje reguliše član 336. stav 2. Krivičnog zakonika. Tužilaštvo bi trebalo da pokrene postupak protiv odgovornih, a to je predsednik države, koji je po sopstvenom priznanju imao i gledao snimak, kao i onaj ko mu ga je dostavio – istakao je Prelević za Danas.

Ni nakon tri godine isečenih dva munuta snimka niko u javnosti nije video (osim Vučića), pa se postavlja pitanje šta se toliko bitno desilo u ta dva minuta, da javnost ne sme da zna?

Podeli
Updated: јануар 31, 2022 — 2:39 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *